Het klooster aan de Zuidsingel/Herenstraat.
Het klooster aan de Zuidsingel/Herenstraat. Schipper Bosch

Aankoop huis met paarse ruiten geen 'business as usual'

22 januari 2020 om 13:50 Historie

AMERSFOORT Recentelijk kocht ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch het klooster van de Congregatie Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort aan de Zuidsingel. De nieuwe eigenaar zal het markante complex in het stadshart herontwikkelen, waarbij de zusters in een afzonderlijk deel blijven wonen.

Marcel Koch

Het bestuur van de Congregatie is gehuisvest in Indonesië, maar Hans van Westerlaak (economisch adviseur) toont zich bereid om per mail enkele vragen te beantwoorden over de verkoop van het klooster, bij veel Amersfoorters bekend als het 'Huis met de Paarse Ruiten'.

Waren er meerdere partijen geïnteresseerd in het complex?
,,Ja, er waren meerdere partijen die interesse hadden."

Oude dag van zusters is gewaarborgdWanneer is de beslissing genomen om het pand in de verkoop te zetten?
,,Enige jaren geleden in de wetenschap dat het aantal zusters afneemt en daardoor het complex uiteindelijk te groot zal zijn voor de huisvesting van deze, in aantal afnemende zusters."

Waarom is de keuze op Schipper Bosch gevallen?
,,Bij de selectie van de presentaties sloten zij het beste aan bij de wensen van de congregatie/zusters."

Wat waren die wensen?
,,De voornaamste wens van de zusters was dat zij in een eigen vertrouwde omgeving oud kunnen worden. En met zo min mogelijk verhuismomenten."

Gebouw is een Rijksmonument en verbouw is dus gebonden aan regelsVrezen de kloosterzusters overlast als de bouwwerkzaamheden eenmaal beginnen?
,,Aan overlast valt niet te ontkomen, maar is beperkt tot de werktijden en verbouwperiode."

Hoeveel zusters wonen er momenteel nog in het klooster?
,,Er wonen nu nog vijftig zusters in het complex, verdeeld over de Herenstraat en de Zuidsingel. De gemiddelde leeftijd ligt boven de 87 jaar en waarbij de jongste eind zeventig is. Het deel waar de zusters in blijven wonen is een bestaand deel van het complex en dus een bekende omgeving met de nodige faciliteiten die bij een klooster horen."

Zijn er nog voorwaarden gesteld gelet op het bijzondere uiterlijk van het pand? Blijven bijvoorbeeld de paarse ruiten hun kleur behouden?
,,Het gebouw aan de Zuidsingel is een rijksmonument, zowel de buiten- als binnenkant, en als zodanig gebonden aan regels."

Peter Enkelaar, projectleider van Schipper Bosch laat weten dat de aankoop van het karakteristieke pand, waar de Congregatie Zusters sinds 1843 is gehuisvest, geen 'business as usual is'. Enkelaar: ,,Voor ons is het heel belangrijk dat de zusters hier een plek behouden, de zusters zijn onlosmakelijk verbonden met het gebouw. Anders dan bij een gewone zakelijke transactie, zat hier gevoel en emotie bij. Het pand is 'wereldberoemd' in Amersfoort, waardoor de verantwoordelijkheid om er respectvol mee om te gaan ook zwaar weegt.'' Hij vervolgt: ,,Er zijn geen eisen gesteld vanuit het bestuur en de zusters, maar ze hebben zeker invloed op de manier waarop ze daar kunnen blijven wonen. Of de zusters aanwezig waren bij de presentatieplannen? Ja, dat waren ze en ook bij de ondertekening van het koopcontract. Dat was niet alleen voor hun, maar ook voor ons een bijzonder moment."

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie