Een luchtfoto van de aanleg van het Bergkwartier omstreeks 1923.
Een luchtfoto van de aanleg van het Bergkwartier omstreeks 1923. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: Het Bergkwartier

15 april 2024 om 12:07 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder.

101 jaar geleden maakte de KLM deze schitterende luchtfoto van het Bergkwartier in ontwikkeling. De foto laat zien hoe een nieuwbouwwijk er in de jaren 20 uitzag, met de wijk ‘Berg-Zuid’ nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. Tot 1917 behoorde de Berg-Zuid bij de gemeente Leusden, maar de eerste stedenbouwkundige dateren al van 1914; hetzelfde jaar waarin begonnen werd met de bouw van de Sint Ansfriduskerk. In 1916 werd de kerk opgeleverd in het nog braakliggend landschap. In 1921 volgde de bouw van de pastorie en de Juliaschool, thans School op de Berg. 

In dezelfde tijd werd de eerste Indische buurt opgeleverd door Stichting Sint Ansfridus met de Java- en Sumatrastraat. Het grootste deel van de wijk tussen de Kapelweg en de Jacob Catslaan werd ontwikkeld door de Amersfoortse Vereniging Tuindorp, die tevens verantwoordelijk is voor het stedenbouwkundig plan en de straataanleg. Het meest recente deel van de wijk is het villapark waar voorheen ziekenhuis de Lichtenberg stond. 


 Rechtsboven de nieuwe villawijk op de plek van voormalig ziekenhuis de Lichtenberg. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie