Koningin Wilhelmina en prins Hendrik trokken vanuit Den Haag via Amersfoort naar hun zomerpaleis in Apeldoorn.
Koningin Wilhelmina en prins Hendrik trokken vanuit Den Haag via Amersfoort naar hun zomerpaleis in Apeldoorn. Archief Eemland
In beeld

Amersfoort Toen en Nu: De Soesterweg

12 februari 2024 om 10:40 Historie

AMERSFOORT Hoe veranderde onze stad de afgelopen jaren? Sloop en nieuwbouw gaat nooit ongemerkt voorbij, maar het beeld van toen verdwijnt toch snel van ieders netvlies en uit het geheugen. In samenwerking met Amersfoort Toen en Nu kijkt de redactie wekelijks even over de schouder. 

Wie vroeger ‘s zomers aan de Soesterweg stond, kon daar met enig geluk koningin Wilhelmina en prins Hendrik tegenkomen die vanuit Den Haag onderweg waren naar hun zomerpaleis in Apeldoorn. Zo kwam ook de fotograaf van deze foto de twee tegen. Hij stond in juni 1905 enigszins verhoogd op de reeds lang verdwenen luchtbrug over de spoorlijnen om de passerende koets goed op de gevoelige plaat te krijgen. Dit deel van de Soesterweg was destijds kort geleden aangelegd; aanvankelijk liep deze rechtdoor om uit te komen op de Snouckaertlaan. Net buiten beeld, maar op het grasveld aan de rechterkant stond een niet meer in gebruik zijnde loods voor stoomlocomotieven uit 1874. In augustus 1905 zou deze afgebroken worden en in 1914 werd op het terrein een rozentuin aangelegd: het Rosarium. De fraaie huizen waren kort voor opname gebouwd en stonden aan de inmiddels verdwenen Parallelweg. In 1998 werden zij gesloopt om het gebied te herontwikkelen zoals we het tegenwoordig kennen.


Dezelfde plek anno nu. (Foto: David de Vries)

Meer oude foto’s zijn te vinden op het Instagramaccount Amersfoorttoenennu. 

David de Vries
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie