,,We richten ons op een brede programmering die zowel voor dansers als luisteraars geschikt is”, zegt festival directeur Frank Perquin.
,,We richten ons op een brede programmering die zowel voor dansers als luisteraars geschikt is”, zegt festival directeur Frank Perquin. Eigen foto

Weekend vol Argentijnse tango

9 april 2022 om 11:00 Evenementen

AMERSFOORT Tijdens het pinksterweekend van 4 tot en met 6 juni staat Amersfoort in het teken van de Argentijnse tango. Dat weekend bezoekt de Dutch International Tangoweek de stad.

De Argentijnse tango is een, door Unesco beschermd, cultureel erfgoed dat bestaat uit muziek, dans en poëzie. Festival directeur Frank Perquin: ,,In Nederland is de Argentijnse tango nauwelijks bekend en er bestaan veel misverstanden over. Dat is enorm jammer want het is een brede culturele stroming die zich in kwaliteit en variëteit kan meten met de jazz en blues. Ons doel is om de Argentijnse tangocultuur in Nederland meer zichtbaar te maken. We doen dat met eendaagse tangoclubs en het meerdaagse festival. Door verschillende locaties in Nederland te bezoeken zijn we dichtbij ons publiek.”

De hoofdlocatie voor het festival is Leerhotel Het Klooster. Op zaterdag 4 juni is er ook een concert in poppodium FLUOR. ,,In FLUOR gaan we een cross-over laten horen tussen tango en andere muziekstijlen zoals punk en hiphop. Het orkest El Juntacadaveres is vooral bekend van een aantal grote internationale popfestivals, waarbij weinig mensen doorhebben dat het ook hier over Argentijnse tango gaat. We gaan laten zien en horen dat de culturele stroming meer is dan een moeilijke dans en slechte opnames van oude muziek.”

Weinig mensen weten dat de Argentijnse tango door Unesco beschermd is als immaterieel cultureel erfgoed

AMERICAN DREAM De Argentijnse tango is aan het eind van de negentiende eeuw ontstaan. In de havenbuurten van Buenos Aires en Montevideo kwamen verschillende bevolkingsgroepen samen. De originele bewoners van de steden gingen zich mengen met de immigranten uit Europa, vooral Italië. Allemaal namen ze hun ‘American Dream’ en eigen muziek mee. Samen maakten ze muziek waarop werd gedanst. In de eerste jaren van de tango was de muziek vaak vrolijk. Naarmate de tijd verstrijkt en de ‘American Dream’ voor velen minder haalbaar blijkt, gaan heimwee en verdriet een prominentere rol spelen in de muziek en de dans. ,,In Nederland weten weinig mensen dat de Argentijnse tango door Unesco beschermd is als immaterieel cultureel erfgoed en dat het gaat om de dans, de muziek en de poëzie”, vertelt Perquin. ,,Daarom richten we ons op een brede programmering die zowel voor dansers als luisteraars geschikt is.”

BIGBAND Het programma is veelzijdig. Zo is er de Argentijnse zanger Omar Mollo. ,,Omar hoort bij de beste tango-zangers van de wereld. Hij won meerdere prijzen, waaronder meerdere keren de Carlos Gardel Award als beste tangozanger.” Orquesta Tipica La Juan D’Arienzo is voor het eerst in Nederland. ,,Wat de bigband is voor de jazz, is het Orquesta Tipica voor de tango. Het komt zelden voor dat je in Nederland een orkest met tien muzikanten kunt zien.” Nog groter is het orkest dat het Amsterdams Conservatorium samen met Carel Kraayenhof op het podium zet. 25 muzikanten en 5 koorleden presenteren waaraan ze het laatste jaar hebben gewerkt.

Naast bekende orkesten heeft het festival ook aandacht voor de geïmproviseerde tango. Voor de geïmproviseerde tango werkt het festival samen met pianist Wim Warman. Hij is al jaren als docent betrokken bij de vakgroep Tango van het Rotterdams conservatorium. Samen met Wim brengt het festival dit jaar jazzmuzikanten zoals Dick de Graaf (saxofoon), Vincent Houdijk (vibrafoon) en Rik Cornellissen (accordeon) in verschillende bezettingen op het podium.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie