Een van de meest spectaculaire act is van is Sky-Motion, waarmee Amersfoort al eerder kennismaakte tijdens Koningsdag 2019.
Een van de meest spectaculaire act is van is Sky-Motion, waarmee Amersfoort al eerder kennismaakte tijdens Koningsdag 2019. Sky-Motion, Colours of the Year © Dimitri van Gijn

Verticale dans en straattheater; Spoffin is terug deze zomer

20 augustus 2021 om 15:00 Evenementen

De voorstellingen van Festival Spoffin werden vorig jaar afgelast vanwege de strenge coronamaatregelen. Maar deze zomer is Spoffin terug. En hoe: er staat een uitgebreid programma vol bijzondere acts klaar.

Dit jaar is er speciale aandacht voor makers uit eigen land. Artistiek leider Alfred Konijnenbelt is er trots op dat hij dit jaar heel veel Nederlandse artiesten in het zonnetje kan zetten. ,,We hebben elk jaar een focusland of -regio, zoals Groot-Brittannië en Ierland in 2019 en Catalonië in 2017. Al eerder hadden we besloten om nu eens een Nederlands focusprogramma te maken. En dat kwam toevallig heel goed uit, want door alle coronabeperkingen kunnen we dit jaar heel weinig internationale artiesten uitnodigen. In 2021 is Spoffin dus bijna honderd procent Nederlands!’

VERTICALE DANS Met dit focusland als leidraad is er dit jaar een gevarieerd programma met meer dan twintig acts uit eigen land samengesteld. Een van de meest spectaculaire hiervan is Sky-Motion, waarmee Amersfoort al eerder kennismaakte tijdens Koningsdag 2019. ,,Het paradepaardje van die dag kon natuurlijk niet ontbreken, dus bestijgt het gezelschap Sky-Motion opnieuw de Onze Lieve Vrouwetoren voor een spectaculaire verticale dansvoorstelling”, zegt Konijnenbelt. ,,Dans maakt een sterke ontwikkeling door in het Nederlandse buitentheater, dus krijgen we de nieuwste producties te zien van onder meer Arnhemse Meisjes, MAN||CO, Clou Dance Company en het Nederlands-Vlaamse gezelschap Piet Van Dycke dat onlangs de BNG Dansprijs 2021 won.”

VOOR JONG EN OUD Voor alle leeftijden is er veel te beleven tijdens de elfde editie van Spoffin, aan de kinderen is namelijk ook gedacht. Het festival heeft altijd veel familievoorstellingen, maar dit jaar is een aantal kindervoorstellingen geconcentreerd op het Eemplein en Plantsoen West. ,,Onze eigen Amersfoortse trots, Lejo, speelt daar en ook gaat de nieuwste productie van Theater Tique in première. Ook op het Eemplein is drie dagen lang de nieuwste installatie van de Amersfoortse theatergroep Actic te zien, Actic Carwash, die in opdracht van Spoffin is gemaakt en dus tijdens het festival in première gaat. Verder komt de Nederlands-Tunesische acteur Yalla Yalla zijn verjaardag vieren met de Amersfoortse kinderen op de binnenplaats van St.-Joseph en is er op het Stadhuisplein een krankzinnige kinderrace met driewielertjes die sneller gaan als je harder schreeuwt.”

COMPLEET PROGRAMMA Maar Spoffin 2021 brengt nog veel meer moois aan muziek, dans, straat- en locatietheater naar Amersfoort. Het complete programma is nu te vinden op de website van Spoffin. Spoffin vindt dit jaar van 27 t/m 29 augustus plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Amersfoort. Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar gekozen voor kleine en middelgrote voorstellingen voor een beperkt publiek, verspreid over intieme locaties in de binnenstad die voldoende ruimte bieden en waar we de toestroom aan publiek kunnen reguleren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie