* Archieffoto
* Archieffoto Ewerdt Heideman

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen deze maand naar Amersfoort

Evenementen

AMERSFOORT Op vrijdag 23 april komen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar Amersfoort op het startsein te geven voor de landelijke opening van de Koningsspelen. Dit gaat gebeuren op Kindcentrum Vlinderslag in Amersfoort. 

door Jeroen van der Veer

De negende editie van de Koningsspelen draait met het thema ‘ik+jij=wij’ om het belang van samen. Het gehele programma vindt dit jaar buiten plaats. Het Koninklijk Paar doet samen met de schoolkinderen mee aan een quiz over gezond eten en bewegen en bezoekt na het startsein een aantal sportactiviteiten rondom de school. 

Het programma is dit jaar aangepast om de spelen veilig, maar toch feestelijk te kunnen laten verlopen binnen de geldende maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Zo gaat het Koningsontbijt dit jaar niet door, worden de spelen door het hele land kleinschalig en rondom de eigen school georganiseerd en worden klassen niet gemengd. Deelnemende scholen bepalen zelf hoe ze de dag vormgeven. Ter inspiratie ontvangen de scholen een sport- en feestpakket inclusief spelideeën, een online beweegprogramma en concrete tips om de Koningsspelen in de huidige tijd te organiseren.

Burgemeester Lucas Bolsius is trots dat het startsein dit jaar in Amersfoort word gegeven. ,,In 2020 werden we als sportiefste stad van Nederland uitgeroepen. Dit is een mooie en bijzondere bekroning hierop”, aldus Bolsius. ,,Ik weet dat de koning en koningin zich altijd prima thuis voelen in Amersfoort, dus ik heb er alle vertrouwen in dat zij straks kunnen terugkijken op een mooie opening. De organisatie en de school hebben hard gewerkt om een feestelijke ontvangst te organiseren binnen de coronamaatregelen. Ik wens de leerlingen en leerkrachten een feestelijke en sportieve ochtend.”

Op Kindcentrum Vlinderslag zitten 299 kinderen. De school heeft het vignet ‘Bewegen en sport’ van de Gezonde School; het kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk en heel leuk zijn. Een recordaantal van 6100 Nederlandse scholen en bijna 1,3 miljoen basisschoolleerlingen hebben zich dit jaar aangemeld voor deelname aan de Koningsspelen. Ook scholen in het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland doen mee. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Samen met de Johan Cruyff Foundation zijn zij de initiatiefnemers van de sportieve dag.

advertentie