'Oopoeh' Marja en haar oppashond Koosje.
'Oopoeh' Marja en haar oppashond Koosje. Bram Kloos

Een oppashond als gezelschap voor senioren

Dieren

AMERSFOORT De stichting OOPOEH bestaat tien jaar en maakt al een decennium senioren blij met een lieve oppashond in de buurt. ,,Een leuke oplossing voor 55-plussers die zelf niet meer aan een hond kunnen of willen beginnen, maar wel van het gezelschap van een hond willen genieten”, legt communicatiemedewerker Meike Zwaan uit. Ook in Amersfoort matcht de stichting 55-plussers aan een geschikt hondje in de buurt.

Baasjes zoeken vaak een vertrouwde oppas voor hun hond. Senioren willen graag de gezelligheid van een hond, maar niet de continue zorg. ,,Koppel die twee aan elkaar en iedereen is blij! In Amersfoort zouden we graag nog meer ouderen blij willen maken met een lieve oppashond. Dat is niet alleen gezellig, maar ook gezond: een hond brengt gezelligheid in huis, iets om voor te zorgen en met een hond ben je meer in beweging en spreek je meer mensen in de buurt.” Alle 55-plussers die interesse hebben in een oppashond, kunnen zich vrijblijvend aanmelden bij de stichting om samen op zoek te gaan naar een geschikte oppashond in de buurt.

Senioren die jarenlang een hond hebben gehad willen vaak niet meer aan een eigen dier beginnen, maar missen het gezelschap wel

Een oppashond is niet alleen gezellig, maar zorgt volgens de stichting ook voor meer beweging, een frisse neus en meer sociale contacten in de buurt. ,,Nu we weer meer naar buiten gaan, is een (oppas)hond bovendien een ideale stok achter de deur om er op uit te gaan en samen met een viervoeter van het mooie weer te genieten.”

OOPOEH Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) is tien jaar geleden in het leven geroepen vanuit de wens om honden en ouderen meer van elkaars gezelschap te laten genieten. De stichting begon klein, maar al snel was er veel belangstelling. Directeur van de stichting Ellen Groneman: ,,Senioren die jarenlang een hond hebben gehad willen vaak niet meer aan een eigen dier beginnen, maar missen het gezelschap wel. Door een vaste oppashond kunnen zij toch nog genieten van het gezelschap op de momenten waarop het hen uitkomt.” 

AANMELDEN In Amersfoort is de Stichting op zoek naar 55-plussers die af en toe gezelschap van een oppashond zouden willen. ,,Nu baasjes weer vaker naar kantoor gaan, zijn er veel lieve honden beschikbaar om op te passen. Ook baasjes op zoek naar een oppas voor hun hond kunnen zich aanmelden op www.oopoeh.nl of bellen met tel. 020-7853745.

advertentie
advertentie