Eén van de twee hoenderkoetkuikens.
Eén van de twee hoenderkoetkuikens. DierenPark Amersfoort

Eerste hoenderkoetkuikens geboren in DierenPark Amersfoort

5 juni 2020 om 12:58 Dieren

AMERSFOORT Een primeur bij DierenPark Amersfoort: er zijn voor het eerst kuikens uit de eieren van de kuifhoenderkoeten gekropen. ,,Wij zijn erg blij met dit vogelnieuws en dat er nu twee jonge hoenderkoetjes te bewonderen zijn in ons park”, vertelt dierverzorger Sander Drost.

Het koppel was al vanaf de winter samen druk bezig met het bouwen van een omvangrijk nest. Het nest wordt volgens de verzorger bewust naast de waterkant gebouwd.  ,,Bezoekers kijken verrast op als ze de kuikentjes richting het water zien waggelen, maar deze dieren zijn watervogels en ontzettend goede zwemmers. De kuikentjes hebben al hun eerste duik genomen”, vertelt Drost. 

NOG ÉÉN TE GAAN Naast de twee kuikentjes, ligt er nog één ei in het nest waarop de hoenderkoeten om en om broeden. Het duurt gemiddeld 45 dagen voordat de eieren uitkomen. Daarna nemen het mannetje en het vrouwtje samen de taak op zich om voor de jongen te zorgen. “Het is leuk om te zien hoe de kersverse ouders de zorg perfect samen oppakken. Terwijl moeder met de kuikentjes het verblijf verkennen, broedt vader op het nest. Regelmatig wisselen zij deze taken om”.

GESLACHT Of de kuikens mannetjes of vrouwtjes zijn, weten de dierverzorgers over een tijdje. “Na een tijdje wisselt het donskleed zich in voor vogelveren, daarna kunnen we DNA-onderzoek laten doen. De mannelijke en vrouwelijke hoenderkoeten hebben namelijk precies hetzelfde uiterlijk”, legt Drost uit. Na de geboortes bij de prairiehondjes, biggetjes en kameeltjes, zijn er nu dus ook jonge hoenderkoeten te bewonderen in DierenPark Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie