Afbeelding
Charella Hulsbosch

Amersfoortse terrassenactie ludiek en zonder klanten

2 maart 2021 om 14:39 Corona Coronavirus

AMERSFOORT Op de Hof in Amersfoort werd op een ludieke manier actie gevoerd tegen de opgelegde horecasluiting wegens het coronavirus en ook niets geserveerd. Omgekeerde stoelen moesten ook voorkomen dat passanten ook daadwerkelijk plaats zouden nemen op het terras. 

‘De horeca staat op z’n kop’ is de boodschap die de uitbaters van verschillende zaken op het Amersfoortse plein wilden meegeven aan deze actie van onder meer restaurant Gaudi’s, Barista Cafe Amersfoort en The Blueberry. ,Als je ziet hoe druk het is in de parken en op de pleinen denk je, wij hadden ook best een tafeltje neer kunnen zetten.”

LANDELIJKE ACTIE Op diverse plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje. De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.

Maar dat was dus in Amersfoort niet nodig. Lotte Kemper-Michon van Gaudi’s vertelt: ,,Het was nooit het plan om te gaan serveren. Boa’s zijn een paar keer langs geweest, we hebben ook politie gezien. De kans op boetes is hoog, dat kunnen we ons niet permitteren na maanden gesloten te zijn geweest. Alles wat ‘to go’ is, gaat ook vandaag ‘to go’ mee met de mensen. Het is niet de bedoeling dat gasten gaan zitten, daar letten we wel op.”

Het zwaartepunt van actie waarmee werd geprotesteerd tegen de coronasluiting van de horeca lag in Breda, maar ook in onder meer Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Arnhem werden stoelen en tafels buitengezet. Op diverse plekken in de stad zetten kroegeigenaren even na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar. De terrassen stroomden snel vol en er werd de nodige koffie en bier geschonken. Na ongeveer een half uur sloten deze terrassen, omdat gemeenten dreigden met het opleggen van een coronaboete. Die bedraagt ongeveer 4000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie