Beeld van de Covid-vaccinatiestraat in de Amersfoortse Rijtuigenloods.
Beeld van de Covid-vaccinatiestraat in de Amersfoortse Rijtuigenloods. Daan Bleuel

Regionaal vaccinatieprogramma komt op stoom

18 februari 2021 om 14:00 Corona

AMERSFOORT Het programma om mensen via vaccinatie te beschermen tegen Covid-19 komt in regio op stoom. In de Amersfoortse Rijtuigenloods, aan de rand van het Soesterkwartier, is een indrukwekkende vaccinatiestraat ingericht, klaar om honderden mensen in korte tijd te kunnen inenten.

De logistieke operatie zelf is strak georganiseerd. Vele vrijwilligers staan klaar om de 90-plussers, de doelgroep die nu vooral aan de beurt is, de weg te wijzen. Met pijlen is de looproute duidelijk aangegeven. Bij elke hoek staat een vrijwilliger klaar om de bezoeker te wijzen waar hij of zij heen moet. 

PAPIERWINKEL In een grote ruimte kunnen mensen die zijn uitgenodigd voor een inenting zich op een afgesproken moment melden bij één van de vele balies, waar de papierwinkel wordt afgehandeld. Vervolgens worden de injecties gegeven in kamertjes achter de rij loketten waar de intake werd gedaan. De hele operatie neemt niet meer dan een paar minuten in beslag.  

Om zeker te weten dat de vaccinatie op korte termijn geen nare bijwerkingen heeft, moeten mensen die de prik hebben gehad in een speciale wachtruimte een kwartiertje nablijven om eventuele effecten van de inenting af te wachten. Daarna kunnen de mensen die zijn ingeënt, samen met eventuele begeleiders, de ruimte via een andere route verlaten. 

CAPACITEIT De vaccinatiestraat is ingericht om grote groepen mensen tegelijk te kunnen verwerken. De maximale capaciteit wordt op dit moment nog niet volledig benut. ,,We verwachten vandaag zo’n 400 mensen te vaccineren’’, vertelde één van de vrijwilligers. Van de vele beschikbare balies is er ook maar een handvol in gebruik.

Door Daan Bleuel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie