Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Pixabay

Corona-uitbraak Sint Elisabeth: ‘Groot deel bewoners heeft milde klachten’

16 februari 2021 om 11:43 Corona Coronavirus

AMERSFOORT In het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort, waar mensen met dementie in de leeftijd van 67 tot 101 jaar wonen, heeft een grote corona-uitbraak plaatsgevonden. Van de 106 bewoners zijn er tot maandag 70 positief getest, twee bewoners zijn inmiddels overleden. ,,Een groot deel van de besmette bewoners heeft milde klachten maar er zijn ook bewoners die ernstig ziek zijn”, licht Marion Beumer, communicatiespecialist Beweging 3.0, toe. ,,Bewoners die besmet zijn worden op hun kamer verzorgd en worden zoveel mogelijk afgescheiden van bewoners die nog niet besmet zijn. Wij kunnen intern de juiste zorg verlenen.”

Het aantal besmettingen onder het personeel op de locatie is beperkt, waardoor volgens het verpleeghuis de continuïteit van de zorg gewaarborgd is. Waar nodig wordt gebruik gemaakt van de tijdelijke inzet van collega’s van andere zorglocaties van Beweging 3.0. 

,,Ik spreek namens iedereen binnen Beweging 3.0 als ik zeg dat wij ontdaan zijn door deze uitbraak”, reageert Evelien Bongers, Raad van Bestuur. ,,Wij leven erg mee met onze bewoners, hun naasten en de medewerkers van onze locatie.”

RAP TEMPO De uitbraak is vorige week begonnen en heeft zich in rap tempo verspreid.

,,De eerste besmettingen werden enkele dagen na de eerste ronde van de vaccinaties geconstateerd. Vorige week liep het aantal besmettingen snel op”, aldus de woordvoerder. ,,De bron van de besmetting is niet te achterhalen.”

De coronaregels worden in het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis strikt nageleefd. ,,Het personeel werkt met persoonlijke beschermingsmiddelen en er zijn duidelijke regelingen voor mantelzorgers en andere bezoekers. Na de uitbraak is de bezoekregeling aangevuld voor de hele locatie tot maximaal drie vaste bezoekers per bewoner per week. We doen alles wat mogelijk is om de besmetting zo snel mogelijk in te dammen. Er is hierbij goed overleg met de GGD.”

Op deze gesloten locatie wonen ouderen met dementie of een andere psychogeriatrische aandoening. Het gaat veelal om kwetsbare mensen meteen zwakke gezondheid. Lichte symptomen van het coronavirus worden vaak niet geuit bij dementie. ,,Voor deze doelgroep, die vaak kampt met bewegingsonrust en dwaalgedrag, wordt binnen de muren van het verpleeghuis zoveel mogelijk gezorgd voor bewegingsvrijheid. Dit, in combinatie met het feit dat mensen minimaal twee dagen geen symptomen hebben wanneer ze besmet zijn maar wel het virus verspreiden, heeft het aantal besmettingen waarschijnlijk snel doen oplopen.”

De bewoners van het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis ontvingen eind vorige maand hun eerste vaccinatie met het BioNTech/Pfizer vaccin. ,,We zijn druk met de voorbereidingen voor de tweede vaccinatie, die we binnenkort gaan inplannen”, laat de woordvoerder weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie