Afbeelding
Aksel Lian/Pixabay

Horeca stapt naar rechter voor versoepelen coronamaatregelen

16 juli 2020 om 19:28 Corona Coronavirus

AMERSFOORT (ANP) De horecabranche stapt naar de rechter om de Nederlandse overheid te dwingen de coronamaatregelen in de horeca te versoepelen. Daarover heeft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een kort geding tegen de Staat aangespannen. KHN wil zo snel mogelijk versoepelingen, met name als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten.

Volgens de branche zijn de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk. Ook zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. De organisatie verwijst bijvoorbeeld naar het openbaar vervoer, personenvervoer, de sport en het onderwijs. Nu zou het kunnen gebeuren dat personen die samen in een auto naar een restaurant rijden, vervolgens in het restaurant niet samen aan één tafel kunnen zitten.

ANDERHALVE METER In het kort geding eist KHN in het bijzonder dat in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden, zowel binnen als buiten, de afstandsnorm van anderhalve meter niet geldt voor groepen tot en met negen personen. Ook zou deze norm niet moeten gelden voor zitplaatsen op terrassen, eventueel na een gezondheidscheck vooraf. Daarnaast eist de ondernemersvereniging dat de overheid met ,,objectieve criteria" komt op basis waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zullen plaatsvinden.

Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze verdere versoepelingen door te voeren

FAILLISSEMENT DREIGT Het water staat horecaondernemers aan de lippen, staat in een toelichting op het besluit. Er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden en voor velen dreigt faillissement. Doordat dansen is verboden en zitten verplicht is, is de exploitatie van een disco of nachtclub in de ogen van KHN bijvoorbeeld feitelijk onmogelijk. Voor veel bedrijven zouden de steunregelingen van de overheid neerkomen ,,als een druppel op een gloeiende plaat".

ANDERE BOEG Het kort geding zal dienen op donderdag 23 juli. ,,De afgelopen periode zaten we er constructief in. Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ,,Maar als je dan te maken krijgt met een wederpartij van waaruit geen enkele medewerking komt, dan moet je conclusies trekken en het over een andere boeg gooien."

ACTIES Enkele dagen terug zinspeelde Willemsen al op een mogelijk kort geding. Als er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep tot versoepelingen, sloot hij toen ook acties in de sector niet uit. ,,Ik ben me nog niet aan het voorbereiden op een gang naar het Malieveld, maar ik vraag me af in hoeverre onze leden zich aan de coronamaatregelen blijven houden als de situatie steeds nijpender wordt", had de branchevoorman aangegeven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie