Afbeelding
Jeroen van der Veer

College Amersfoort over drukte op straat: 'Het is beheersbaar'

25 mei 2020 om 11:14 Corona

AMERSFOORT Het wordt steeds drukker op straat, maar desondanks noemt het college van Burgemeester en Wethouders de situatie 'beheersbaar'. De stad kwam afgelopen week negatief in het nieuws door de ongeregeldheden bij de Eem. Maar bekeuren? Nee, dat ziet de gemeente pas als laatste redmiddel. 

door Jeroen van der Veer

In een update over de corona-crisis in Amersfoort wordt een beeld geschetst over de stad. Daarin komt naar voren dat de gemeente vindt dat het drukker wordt in de binnenstad en diverse winkelcentra buiten de kern van de binnenstad. ,,Handhaven is daardoor iets lastiger maar de situatie is nu beheersbaar."

Het beeld met betrekking tot samenscholing en overlast gevende jeugd is onveranderd. De locaties zijn - zo staat te lezen in een brief aan de gemeenteraad- in beeld bij de wijkagenten en handhavers. Qua samenscholende jongeren is het beeld dat een aantal jongeren de maatregelen van afstand houden niet zo nauw neemt. ,,Heel veel jongeren houden er wel rekening mee, maar we zien ook dat hoe langer deze periode duurt, het ook steeds moeilijker blijft om de regels heel goed te blijven hanteren. Ook voor jongeren die tot nu toe de regels goed nageleefd hebben."

In de veiligheidsregio Utrecht is gekozen voor aanspreken en pas na herhaaldelijk vertonen van hetzelfde gedrag volgt een bekeuringDe gemeente en politie blijven de plekken waar jongeren veel samen komen goed monitoren en proberen iedereen aan te spreken op het toepassen van de juiste regels. Toch gaat dat niet overal even goed. Zo ging het op Hemelvaartsdag mis en hadden veel jongeren lak aan de anderhalve meterregel. Zij lagen hutjemutje langs de Eem en pas toen er grote vechtpartijen uitbraken, greep de politie in. Een bewuste strategie, duidt het college in de brief. Zo noemen zij bekeuren geen doel op zich, wel als laatste redmiddel. ,,Afgelopen week waren de verschillen in handhavingsstrategie per regio in het landelijke nieuws. In de veiligheidsregio Utrecht is gekozen voor aanspreken en pas na herhaaldelijk vertonen van hetzelfde gedrag volgt een bekeuring. Vandaar dat het aantal door gemeentelijke handhavers uitgedeelde bekeuringen laag is."

De gemeente doet, zoals meerdere keren aangegeven, vooral een beroep op gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid van mensen. Over het algemeen pakken Amersfoorters deze verantwoordelijkheid ook, al is het maar te hopen dat de incidenten langs de Eem eenmalig waren.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie