Afbeelding
Foto Rinus van Denderen

Meander Medisch Centrum: 'Zorg voor patiënten met kanker gaat onverminderd door'

7 april 2020 om 12:58 Corona

AMERSFOORT De zorg voor patiënten met kanker in Meander Medisch Centrum gaat onverminderd door. Dat wil het ziekenhuis benadrukt hebben. Dat geldt zowel voor nieuwe oncologische patiënten als voor patiënten die al in een behandeltraject zitten bij het Meander.

door Jeroen van der Veer

,,We bieden op dit moment dezelfde kwaliteit van zorg voor oncologische patiënten als voor de coronacrisis. En dat blijven we ook doen," benadrukt chirurg-oncoloog Ernst Schoenmaeckers.

PLANNING De oncoloog benadrukt dat een belletje met het behandelteam voor een advies of consult al veel vragen en onzekerheden kan wegnemen. Momenteel worden -ondanks het coronavirus- bijna alle oncologische patiënten volgens planning geopereerd. Dat houdt in dat er vijf dagen per week operaties plaatsvinden bij patiënten die daar fit genoeg voor zijn. 

Het gaat hierbij om bijvoorbeeld operaties bij borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darmkanker en melanomen. Ook de chemo- en immunotherapie behandelingen gaan vrijwel allemaal volgens planning door.

Het enige wat veranderd zijn de jaarlijkse controles. Deze worden zoveel mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak. ,,Noodzakelijk bloedonderzoek en beeldvorming zoals CT scans worden gewoon uitgevoerd", laat het ziekenhuis weten. 

GOEDE BEHANDELING ,,We willen bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken, zodat zij beter beschermd zijn tegen de gevolgen van het coronavirus. We wegen dan ook de risico's van de behandeling op verminderde afweer af, tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen."

NIEUWE PATIËNTEN Patiënten die door de huisarts worden doorverwezen, kunnen in Meander terecht voor diagnostiek en afspraken. Dat geldt voor alle vormen of verdenkingen van kanker. Zo is de mammapoli van het Meander vijf dagen in de week geopend voor nieuwe patiënten.

SCHEIDING ,,We begrijpen dat juist kwetsbare patiënten zich zorgen maken of het ziekenhuis op dit moment wel een veilige plek is voor hen", aldus Ernst Schoenmaeckers op de website van het Meander. ,,Het is daarom goed om te weten dat de niet-corona patiënten strikt gescheiden zijn van coronapatiënten, zowel op de SEH, verpleegafdelingen als in de polikliniek. Alle patiënten worden voordat ze Meander betreden gescreend op het hebben van corona. Zo bieden we in Meander veilige zorg voor alle patiënten,"

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie