Tijdens zijn fietstocht ziet Joop levende kalkoenen en dode egels.
Tijdens zijn fietstocht ziet Joop levende kalkoenen en dode egels. Mevrouw De Keijzer
Column Joop de Keijzer

‘Zagen we nou twee kalkoenen lopen tussen de zonnepanelen? ‘

4 oktober 2023 om 10:15 Column

De natuur in

Kan nog steeds niet geloven dat we in de eerste week van oktober zitten. Lekker weer, nog veel bijen en hommels op de steeds schaarser wordende bloemen. Terrassen (nog) steeds vol, overal fruitvliegjes, vlinders fladderen vrolijk rond en uw stukkiesschrijver, in korte broek, in de achtertuin het gras maaiend en daarna in de zon, goed ingesmeerd, in zijn luie stoel samen met mevrouw De Keijzer aan de wijn met toastje zalm, gevuld olijfje en blokje kaas met gember. Al tikkend luister ik naar de prachtige stem van Mathilde Santing met ‘Wonderful Live’. Straks komt: ‘This Little Bird’ (Marianne Faithfull) en ‘Fragile’ van Sting. Wat was er weer veel te doen in zonnig Amersfoort. 

Bij roeivereniging Hemus roeiwedstrijden, grote afstanden fietsen bij ‘Alpe du Fles’, een finisage bij de Ploegh, uitverkocht Oktoberfest op Mijnbouwweg met lederhosen en dirndls, mensen liepen in en uit bij katoendrukkerij De Volmolen.

Er was de Week tegen Eenzaamheid en een middag vogels spotten met vogelkenner en liefhebber Nico de Haan op fietsboot Eemlijn waar uw eigen ouwe grijze duif met maatje Peter een indruk kregen van de mooie natuur in de polder van Soest/Baarn/Eemdijk. Vijftig soorten werden er waargenomen. Nico wist vier uur lang aan het woord te blijven met allerlei weetjes en feitjes, afgewisseld met ‘Kijk daar, een ijsvogel’, ‘Zie daar, een buizerd’, of ‘Oh, dat vindt dat torenvalkje niet leuk al die kauwtje die hem aanvallen’, of ‘Waarachtig een groene specht’. En elke keer gingen er dan zeventig grote en kleine verrekijkers gelijktijdig naar links of rechts of was het driftig foto’s maken van alles wat Nico héél bijzonder vond.

Nog steeds mooie natuur ook in het najaar maar dat diezelfde natuur ook uiterst kwetsbaar is was pijnlijk te zien bij onze fietstocht langs de Eem op het Bernard de Roijpad en langs de Coelhorsterweg. In de berm zagen we twee dode hazen waar aaseters raaf en ekster gulzig stukjes vanaf pikten. Tot mijn grote verdriet weer drie platgereden egels die vaak geen schijn van kans hebben als een grote landbouwtrekker of ander bestemmingsverkeer dit schattige kwetsbare zoogdiertje onbedoeld doodrijden. Maar zagen we nou twee kalkoenen lopen tussen de zonnepanelen op het zonneveld pal naast het Meander Medisch Centrum? Gelukkig hebben we de foto nog! 

Op het eind van onze fietstocht komen we langs een verborgen horecapareltje in de bocht bij de Eemkruisers. ‘Roer’ heet dit gezellige plekje aan het water waar je effe kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Gastvrouw Cyrille die samen met Clemens dit stekje runt is nog van donderdag tot en met zondag 1 november open. Eigenlijk is het de tijd van het herfstbockbier maar met deze temperaturen voelt het wel wat raar. Maar de uitnodiging voor het eerste bockbierfestival is al binnen dus uw stukkiesschrijver, altijd dorstig, staat voor een loodzware beslissing!  

Joop de Keijzer

Joop de Keijzer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie