Redacteur Erik Roest is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in dienst van de gemeenten Barneveld en Leiderdorp. In de rubriek Trouwens vertelt hij over zijn belevenissen als trouwambtenaar.
Redacteur Erik Roest is als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in dienst van de gemeenten Barneveld en Leiderdorp. In de rubriek Trouwens vertelt hij over zijn belevenissen als trouwambtenaar. Lotte de Graaf
Trouwens

Je had maar één taak, bruidegom: de trouwauto!

26 maart 2022 om 08:24 Column

AMERSFOORT Een Londense taxi: dat was ruim dertig jaar geleden de auto die op veel van onze trouwfoto’s een rol speelde, al dan niet op de achtergrond. Het was een oud beestje met gebruiksaanwijzing. Op de locatie waar we de meeste foto’s maakten, liet onze chauffeur uit pure wanhoop de motor draaien, bang als hij was dat opnieuw starten een brug te ver zou zijn voor deze terminale taxi. Duurzaamheid was nog niet echt een thema in die tijd, zullen we maar zeggen.

Toen onze chauffeur na de fotosessie weer wilde instappen, schrok hij zich een hoedje. Het stuur was opeens foetsie, verdwenen in het niets. Twee seconden later realiseerde hij zich dat hij in een Engelse auto was gestapt. En daar is het stuur nu eenmaal aan de rechterkant gemonteerd (voor de kijkers links)...

De trouwauto…altijd een belangrijk onderdeel van de trouwdag. Meestal bekommeren de bruidegommen zich om deze taak. Soms is het zelfs de enige taak die ze voor hun rekening moeten (of mogen) nemen. En als ze die dan hebben uitgevoerd, denk ik heel vaak: ‘’Je had maar 1 taak!’’

Amersfoorter Erik Roest is journalist van de Barneveldse Krant en is sinds een jaar of drie ook actief als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, kortweg babs. ,,In deze functie, die ik als hobby beschouw, dien ik de gemeenten Leiderdorp en Barneveld. In de rubriek ‘Trouwens’ vertel ik eens in de twee weken over mijn belevenissen. Ter geruststelling: alle betrokkenen hebben een andere naam gekregen. De bruidsparen kunnen dus altijd ontkennen dat hun verhaal de krant heeft gehaald.”

KRAPPE BOLIDES Ik wil alle bruiden waarschuwen: laat deze belangrijke keuze nooit over aan de bruidegom: NOOIT! De heren willen namelijk maar 1 ding: een razendsnelle auto. En dat zijn vaak krappe bolides, met een verdacht lage instap. Kortom: een onmogelijkheid voor de bruid, die zich letterlijk in allerlei bochten moet wringen om in te auto te stappen. Om het maar niet te hebben over de weinig galante wijze waarop ze zich op gezette tijden uit de wagen moet zien te worstelen. 

Kortom: een onmogelijkheid voor de bruid, die zich letterlijk in allerlei bochten moet wringen om in te auto te stappen

Beginnen de bruidegommen over een Ferrari of een Maserati, spreek dan alstublieft jullie veto uit. Ik zeg het als trouwambtenaar niet vaak natuurlijk, maar in dit geval is mijn advies: zeg NEE!

MUSTANG In een uitzonderlijk geval heeft het bruidspaar zelf de beschikking over een trouwauto. Ik neem u graag mee naar de ondergrondse garage van Justin en Clara. Daar staat een buitengewoon bijzondere bolide. Een klassieke Ford Mustang om precies te zijn. Op papier een oud beestje, maar de auto ziet eruit alsof hij net uit de fabriek komt. Hij blinkt, hij glinstert, hij schittert. En straalt iets uit van: neem mij mee naar buiten, paradeer met mij door de straten op een mooie zonnige dag. En als het even kan op een feestelijke, mooie, zonnige dag. 

Ik heb weinig met auto’s, maar dit is echt een prachtexemplaar! Voor een verdere ode aan deze robuuste Amerikaanse bolide verwijs ik u graag naar het verhaal dat ik ooit mocht maken met de Barneveldse Amerikaan Dennis Leliefeld, die zijn Ford Mustang liefkozend zijn kleinkind noemde. Google gerust eens op Dennis Leliefeld - Barneveldse Krant.

Terug naar het bruidspaar. Op hun trouwdag komen Justin en Clara uiteraard aangereden in een Ford Mustang.

Maar….

Niet in hun eigen exemplaar. Het bruidspaar heeft een Ford Mustang gehuurd. Want stel je voor dat het op hun trouwdag slecht weer zou zijn. Dan zou hun eigen Mustang vies worden. En daar zouden ze echt ziek van zijn geworden.

Wagenziek.

Lees meer over de belevenissen en observaties van ‘babs’ Erik Roest hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie