Columnist Joop de Keijzer.
Columnist Joop de Keijzer. Foto: Rinus van Denderen
Column

Slecht nieuws

20 oktober 2021 om 11:00 Column

Het begon met een branderig gevoel tijdens het plassen. Na jaren weer eens naar de huisarts. Plasje inleveren, uitslag blaasontsteking. Kuurtje afgemaakt, klachten bleven. Toch eens naar de prostaat kijken, vond mijn huisarts Marinus van de Poll.


Moest op mijn linkerzij gaan liggen en hij gaat via de keijzerlijke anus op zoek naar mijn prostaat. Voelde niet goed, iets te groot en te hard. Gelijk actie, bloedprikken in Meander, uitslag was niet goed. Mijn PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) was alarmerend hoog. Gelijk naar afdeling urologie voor onderzoek. In zo’n stoel met de benen wijd en uroloog Leonore Siepel, met meekijkende verpleegkundige en stagiaire, gaat met staafje met camera in mijn gaatje op zoek naar mijn prostaatje. Zag er niet goed uit. Lichte verdoving waarna meteen een biopt (stukjes weefsel afnemen) werd uitgevoerd. Als de meelevende Leonore het slechte nieuws brengt heb ik effe lekker zitten janken. Thuis met mevrouw De Keijzer dat nog een keer dunnetjes overgedaan. Gelukkig veel steun van familie en vrienden.

Medische molen draait als een dolle. Gesprekken met tweede uroloog Tom Arends en oncoloog Geert Cirkel. Kreeg medicijnen voorgeschreven. Razendsnel worden afspraken gemaakt voor bestralingen want er was een uitzaaiing ontdekt in mijn bekken tijdens een scan. Moet voor deze bestralingen naar het UMC Utrecht. Maak daar kennis met een schat van een physisian assistent radiotherapie, Jannette Bossenga. Twee bestralingen per week, drie weken lang op afdeling radiotherapie. Zes keer keurig op tijd werd: ‘Meneer De Keijzer’ geroepen. Mocht me uitkleden om in mijn blote kont horizontaal plaats te nemen voor een MRI-scan op de MR-Linac, werden er tevens medische en technische gegevens verzameld voor het onderzoek waar ik aan meedoe. Kreeg een wit laken over me heen, oordopjes, haarnetje en koptelefoon. Mocht tijdens de half uur durende scan muziekje uitkiezen. Langzaam werd ik onder de klanken van ‘Hotel California’ (The Eagles) de MR-Linac ingeschoven. Daarna volgden nog The Carpenters, Fleetwood Mac, Leonard Cohen, Carole King en Simon & Garfunkel.

Urologen Leonore Siepel en Tom Arends, oncoloog Geert Cirkel, verpleegkundigen Marijke van Essen en Roos Klijmeij, allen Meander MC, Jannette Bossenga van UMC Utrecht en Marinus van de Poll (huisarts Soesterkwartier) gaan scherp op me letten en goed voor mij zorgen. Telefonische consulten staan al ingepland. Capsule met medicijnen, zorgvuldig onderhuids ingebracht door Roos, doet goed zijn werk, voel me uitstekend. Dus mocht u mij willen groeten roep dan niet steevast ‘Alles goed?’, maar ‘Beterschap’, ‘Het (aller)beste’ of ‘Sterkte, Joop’.

Bijwerkingen zijn er ook. Moet veel winden maar die ontsnappen vrijwel geruisloos, krijg regelmatig opvliegers en er is sprake van borstontwikkeling. Ga waarschijnlijk binnenkort verder door het leven als Johanna de Keijzer!


Joop de Keijzer  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie