Amersfoort  3179364_sa00 stock joop de keijzer1.jpg
Amersfoort 3179364_sa00 stock joop de keijzer1.jpg FotoVanDenderen
Column

Stel dat...

9 december 2020 om 11:00 Column

De laatste weken lees ik met enige verwondering dat de ambitie om het Haagse pluche onder de billen te voelen erg groot is bij onze Amersfoortse politici. Op de verkiezingslijst van de VVD staat bijvoorbeeld wethouder Kees ‘Bomenkoesteraar’ Kraanen op plaats 79. Stel dat de VVD 80 zetels haalt bij de verkiezingen dat zijn we Soesterkwartierder Kees kwijt aan Den Haag.

Stel dat Groen Links 30 zetels haalt in maart 2021 dan stapt Astrid ‘Van Het Gas Af’ Janssen elke dag op zo’n milieuvriendelijke groene elektrische deelscooter om geruisloos naar het Haagse Binnenhof te rijden. Stel dat 50PLUS 10 zetels of meer haalt dan ruilt Noëlle ‘Goedkoper Gezond Voedsel’ Sanders haar raadszetel in voor het blauwe leer met logo van de Tweede Kamer. Stel dat de Christen Unie 12 zetels of meer haalt dan gaat raadslid Simone ‘Iedereen Telt Mee’ Kennedy-Doornbos samen met fractievoorzitter en beoogd lijsttrekker Gert-Jan Maarten ‘Voeten In De Klei’ Seegers dagelijks met de trein (stiltecoupé) op en neer naar de hofstad.

Wat bezielt deze Amersfoortse politici om op de landelijke kieslijst van hun partij te willen staan. De kans is niet groot dat ze daadwerkelijk gekozen worden, hun onverkiesbare plek staat echter wel mooi op hun CV.

Maar volgens Heleen Hörmann, persvoorlichter van de kiesraad waar uw stukkiesschrijver, tevens rampzalig politiek duider, een leuk gesprek mee had, hoeft onverkiesbaar niet te betekenen dat je kansloos bent. Als je genoeg voorkeurstemmen krijgt kun je alsnog schitteren in Den Haag. Ziet u ze als minister al handen schudden met wereldleiders Joe Biden, Vladimir Poetin, Angela Merkel of David Kabua (Marshalleilanden), aanschuiven bij de elite uit kunst, cultuur en politiek. Kun je zo maar als gast gevraagd worden bij talkshows (Eva Jinek, Andries Knevel of De Kist), om je licht te laten schijnen over een onderwerp waar je woordvoeder van bent, netwerken, lobbyen, borrelen, vorkje prikken bij de jaarlijkse traditionele Binnenhof barbecue of als staatssecretaris financiën die trieste toeslagenaffaire op een fantastische werkwijze tot een fabelachtig mooi einde brengen.

Zie de drie dames al lopen met hun partners op Prinsjesdag met een flamboyant hoofddeksel en Kees met zijn meissie in gedistingeerd jacquet waar het knoopje van zijn jasje net (niet) dicht kan. Dus is er wel degelijk een manier om ons en Amersfoort in Den Haag te laten vertegenwoordigen door Kees, Astrid, Simone of Noëlle en dat is hun naam rood maken op het stembiljet.

Uw stukkiesschrijver, tevens belabberd opiniepeiler, durft geen voorspellingen te doen want de wonderen zijn de wereld nog lang niet uit. Fantast als ik ben zie ik het zo voor me; premier Kees Kraanen of minister-president Astrid Janssen, minister Simone Kennedy en tot slot staatssecretaris Noëlle Sanders. Hé, De Keijzer, doe effe normaal, zeker weer te veel gedronken en geblowd!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie