Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

We zetten ons schrap

14 oktober 2020 om 11:00 Column

In onze familie kunnen we opgelucht ademhalen nadat bekend werd dat de uitslag van de coronatests van schoondochter en kleinzoon negatief bleken. We denken gelijk het ergste als er een snotneusje opduikt, kuchje opborrelt of er (net op tijd) in de elleboog wordt geniest. Loos alarm gelukkig, toch maak je je achteraf onnodig ongerust.

Het kabinet wil de teugels strakker aanhalen dus zetten we ons schrap. Uw stukkiesschrijver, tevens nuchtere onverbeterlijke rasoptimist, gelooft niet in complottheorieën, maakt samen met mevrouw De Keijzer mondkapjes mogelijk, en houdt zich netjes aan de coronamaatregelen.

Toch schijnt er een complot onder vogels te bestaan want de bessenplant is door een zwerm onbekende gevederde vrienden geplunderd. Toen ik wilde oogsten om in te slaan voor een eventuele lockdown, was de opbrengst zegge en schrijve elf schamele besjes waarvan er vier nog eens door een slak waren besprongen, die voelden kleverig aan, bleven aan mijn vingers plakken.

Hoop overigens vurig dat de Amersfoortse horecaondernemers, onze theaters, sportverenigingen en culturele instellingen niet te hard worden geraakt. Blijven hopen dat we in 2020 nog naar optredens van Stefano Keizers (Idea Soest) en Hans Dorrestijn (Flint) kunnen en in 2021 naar Loes Luca, Plien & Bianca en Hans Teeuwen, allen in theater Flint.

Kijk tevens uit naar (beperkt) op pad te kunnen met de camera want diverse particuliere initiatieven en culturele organisaties willen we graag op camera vastleggen om zo voor lokale publiciteit en bekendheid te zorgen. Toch blijft onzekerheid knagen. Gaan we toiletpapier hamsteren, potten bruine bonen, blikjes corned beef, literblikken soep, veel leesvoer. Heb ook nog een paar van die groene blikken noodrantsoenen uit het leger die mijn vader meekreeg als ze vertrokken op oefening (bivak) met de Koninklijke Marechaussee naar het buitenland. Op de verpakking staat hutspot met klapstuk, ajuinsoep, harde biscuits, aardappelpuree en rogge- en krentenbrood.

De herfst is begonnen, vallende bladeren, de blues sluipt in het keijzerlijke lijf, de was hangt weer in het trapgat te drogen, gordijnen gaan wat eerder dicht, hier en daar worden al waxinelichtjes neergezet. Het eerste wildgerecht van dit jaar (stoofpotje van everzwijn) geurt door het hele huis met dank aan dat schitterende magazine van die supermarkt met een L. Zal ik voor de zekerheid wat drank inslaan of zal het zo’n vaart niet lopen. Het is bockbiermaand, er zijn smakelijke brouwsels op de markt, de rosé voor mevrouw De Keijzer is bijna op en ook lekker, een glaasje rode port, in combinatie met wat brokjes oude kaas of een zeer klein gerecht ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen, de zogenaamde amuse. Lieve lezers, de bekende filosoof Hendrikus Johannes Cruijff had het bij het rechte eind; ‘Elk nadeel heb zijn voordeel!’

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie