Afbeelding
FotoVanDenderen
Column

Adieu, dames

30 september 2020 om 11:00 Column

Tien jaar lang was Gezina Tuinstra (80) de bevlogen voorzitter/conservator van wijkmuseum ‘Soesterkwartier’ maar het is mooi geweest. Door haar broze gezondheid heeft ze besloten het stokje over te dragen aan wijkbewoner Bets Beltman, ook actief als bestuurslid van de SP. Een prima opvolger want Bets is net zo betrokken bij het museum als Gezina de afgelopen tien jaar.

Een afscheidsreceptie in twee etappes want corona. In de gezellige plantenkas van restaurant DLC op de Wagenwerkplaats werd Gezina in het zonnetje gezet met talloze lieve woordjes, een schitterend fotoboek, hilarische toespraak van Sassiaan Arie Terschegget, een fraaie bos bloemen van een beleidsmedewerker namens cultuurwethouder Fatma Koser Kaya en toegezongen door de Amersfoortse Neil Diamond, Soesterkwartierder/zanger/kroegbaas Dhamarco. Als klap op de vuurpijl een totale verrassing, een eigen ster met haar naam op de ‘Walk Of Fame’, tot op het laatste moment geheim gehouden door nog zo’n kanjer, de altijd onvermoeibare strijdster van de wijk Joke Sickmann.

Uw stukkiesschrijver, hete bitterbal in mond, sprak (met blaar op tong) een ontroerde Gezina na de onthulling. Ze hield zich goed, bedankte alle gasten hartelijk voor hun komst, was nog beduusd van die eervolle ster. Heb met haar afgesproken dat als ik over de Grote Koppel fiets altijd effe zwaai of naar haar fluit als ze op haar balkon staat. Gezina lieve schat, nog vele mooie jaren in je appartement en tot snel!

De tweede lieve schat waar ik met pijn in het hart afscheid van neem is mijn kapster Natasja Maarschalkerweerd. De Noordewierweg wordt nooit meer hetzelfde nu zij haar salon na zestien jaar gaat sluiten en met haar nieuwe liefde Roel inwoner van Leusden gaat worden. Ga haar missen want ik kon altijd spontaan effe binnenwippen om mijn baard bij te laten werken of baardrand haarscherp te scheren. Ze was vaardig met dat vlijmscherpe scheermes. Als ze klaar was ging ze met haar wijsvingers langzaam onder mijn kin door (verwenmomentje) om te kijken of het randje wel mooi recht was. Vaak vroeg ik dan plagend om het nog een keer te doen.

Ga haar ook missen om de smeuïge verhalen uit het Soesterkwartier en vette roddeltjes over de wijk waar ze zo heerlijk uitbundig om kon lachen. Altijd na de knipbeurt die stugge oorharen met minitondeuse weghalen, daarna nog met gel mijn grijze dunne haardos insmeren wat ook al zo behaaglijk voelde. ,,Zo kun je weer met je mooie koppie voor de camera”, zei de lieverd dan met weer die schatterlach.

Helemaal afscheid nemen zal ik waarschijnlijk niet, want ga kijken of ik haar thuis kan ontvangen voor een maandelijkse knipbeurt. Ook bestaat de mogelijkheid om mij bij haar thuis te laten knippen maar dat moeten we nog afspreken. Natasja, lieve schat, héél veel succes op je nieuwe stek, tot snel want eigenlijk wil ik liever niet op zoek naar een andere kapster!

Joop de Keijzer.

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie