De Sint-Joriskerk Amersfoort
De Sint-Joriskerk Amersfoort Pictures by Ro
Column

Watertanden in Joriskerk

26 februari 2020 om 11:04 Column

Links een bordje mals stoofvlees, romige puree, rode bietjes compote. Rechts lekkere sushi (ook vegetarisch en glutenarm), smakelijke pasteitjes, vegetarische hamburgers en flensjes. Verderop links wereldoesters, geurige parmaham met olijvencrémeux. Verderop rechts zeebaars met dressing van zeewierschuim en citrusvruchten, steak tartare en bubbels, overal bubbels. U snapt meteen, uw stukkiesschrijver, tevens gulzig lekkerbekje, was aanwezig op de Winterproef, een culinair topevenement in de prachtige Sint Joriskerk op de Hof.

Wat ben ik daar weer schandalig verwend door al die restaurateurs uit Amersfoort. Samen met cameraman Peter Heuts en presentatrice Nilia Sookhoo hebben we hemelse gerechtjes geproefd, topwijnen gedronken. Met open armen werden we door de restauranthouders ontvangen, gingen chef-koks ogenblikkelijk aan de slag om ons te laten genieten van hun culinaire toppers die met uiterste toewijding en zorgvuldigheid voor onze neus werden klaargemaakt. Was soms gewoon zonde om het vorkje of mesje in die smakelijke creaties te zetten maar iemand moet het toch keuren en wie is daar dan het meest geschikt voor, de aangewezen persoon, uw stukkiesschrijver, tevens de Amersfoortse Janny van der Heijden (HHB) genoemd.

Bij binnenkomst gastvrij ontvangen door MBO studenten van Leerhotel Het Klooster, voorzien van een polsbandje, om ons vervolgens watertandend te storten op talrijke lekkernijen bereid door Ruud Jansen, De Kromme, Bergpaviljoen, Sushi Time, Rauw, Sloop, Mercuur, Habibi en na afloop een smakelijke dubbele espresso van Black Coffee and Supplies. Organisator Timo Braeken was zichtbaar in zijn nopjes, mocht trots een nieuwe hoofdsponsor aan de honderden bezoekers voorstellen op deze vijfentwintigste Proef Amersfoort. Voor het komend jaar kondigde commercieel directeur Edwin van Korlaar enthousiast aan het hoofdsponsorschap, samen met Lomans Installatie, op zich te nemen. Zijn bedrijf 'Xcellent' is IT-dienstverlener in Amersfoort.

In deze weelderige historische ambiance was het weer een en al verbinding, netwerken, glas heffen met pinkje omhoog, over en weer complimentjes geven, giechelen, schateren, knoeien, knuffelen, kaartjes uitwisselen, hapjes delen, wijnkennertje spelen, onbeschaamd reclame voor jezelf maken, schattige jurkjes spotten, fleurige rokjes waarderen, luidruchtig indruk willen maken, opzichtig flirten, opscheppen, lipjes gauw bijwerken, kakkers nadoen, afspraakjes maken, ongegeneerd roddelen en wijnen, veel wijnen. Dat belooft wat voor 'Grote Broer' de Zomerproef in de Nieuwe Stad op de Oliemolenhof van 20 t/m 24 mei 2020. De nieuwe opzet, paviljoens met wisselende restaurants, gaat het helemaal worden volgens Timo en of ik zin had om te komen want de zestiger jaren met vette bek van een berenlul of bamibal uit automatiek 'Succes' is helaas inmiddels pure nostalgie voor deze jongen!

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie