Nieuw boek over Wagenwerkplaats Amersfoort

11 oktober 2022 om 15:13 Activiteiten

AMERSFOORT Deze maand verschijnt het boek Het spoor, de strijd, de toekomst over de Amersfoortse Wagenwerkplaats. Het is geschreven door journalisten Jeroen de Valk en Arjan Klaver en bevat tal van nieuwe foto’s, gemaakt door Fred Oosterhuis, en oude foto’s, verzameld door beeldredacteur Nico Brons. Het boek wordt 22 oktober om 16.00 uur gepresenteerd in de Veerensmederij op het terrein van de Wagenwerkplaats.

Het had zo maar gekund dat aan de achterkant van station Amersfoort een incheckhal van Schiphol zou zijn gebouwd: passagiers konden er hun bagage inleveren en vervolgens comfortabel per trein naar de luchthaven reizen. Er hadden ook wagonwoningen gebouwd kunnen worden, huizen die van tijd tot tijd via het spoor naar een andere plek verplaatst konden worden. Echter besloot de Nederlandse Spoorwegen de Wagenwerkplaats eind jaren negentig te sluiten.

Het boek is meer dan alleen een kroniek van de opkomst en ondergang van deze grootste werkplaats van de NS in het hart van Nederland. Het gaat ook over de geschiedenis van het spoor en de betekenis ervan voor Amersfoort, over de strijd om de sloop van de industriële monumenten te voorkomen, de creatieve explosie in dit stadsdeel na het vertrek van de treinstellen en de arbeiders, de komst van visionaire ondernemers, en de moeizame worsteling van omwonenden, gemeente en NS om er samen iets moois van te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie