Eén van de vier onderwerpen is de verkeersintensiteit in Hoogland, vooral op de Hamseweg en de Zevenhuizerstraat.
Eén van de vier onderwerpen is de verkeersintensiteit in Hoogland, vooral op de Hamseweg en de Zevenhuizerstraat. BDU Media

Hooglands lijsttrekkersdebat behandelt lokale onderwerpen

5 februari 2022 om 14:01 Activiteiten Gemeenteraadsverkiezing 2022

AMERSFOORT Nederland gaat op en rond 16 maart weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Om goed voorbereid zijn houdt de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland op donderdag 10 februari het Hooglands Politiek Debat in de St. Martinuskerk in Hoogland. 

Nagenoeg alle lijsttrekkers hebben hun medewerking reeds toegezegd. Gespreksleider is Antoine van Roemburg en de aanvang is 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur). Tijdens het debat gaan telkens drie á vier politici met elkaar in gesprek over een specifiek Hooglands onderwerp.

BOUWEN IN GROEN Het gaat in totaal om een viertal onderwerpen die in Hoogland sterk spelen. Het eerste onderwerp gaat over bouwen in het groen. In Hoogland is er geen ruimte om binnen het huidige dorp te kunnen bouwen. Een enkele keer komt er een spaarzame ruimte vrij omdat er een pand afgebroken moet worden. Toch willen veel jonge Hooglanders graag in Hoogland blijven wonen of willen ze graag naar hun dorp terug verhuizen. Dat roept de vraag op of er niet gekeken moet worden naar de huidige groene zones.

HEEL HOOGLAND 30KM Een ander punt is de verkeersintensiteit in Hoogland. Vooral de Hamseweg en de Zevenhuizerstraat zijn belangrijke verkeersaders binnen Hoogland. Inmiddels is er voor gekozen om de Hamseweg te herinrichten naar een 30 kilometer per uur-weg. Ook het eerste stuk van de Zevenhuizerstraat krijgt – na een lange en hevige discussie - dezelfde maximale snelheid. Deze keuzes roepen vragen op als ‘moet dan de hele Zevenhuizerstraat geen 30 kilometer per uur-weg worden en hoe zit het met de andere wegen?

WIND- EN ZON Als derde controversieel punt zal de discussie rond duurzaamheid gevoerd worden. Amersfoort wil in 2030 een CO2-reductie van 49 procent bereikt hebben en dat kan alleen maar door opwekking van veel duurzame energie. Daartoe staat in de Regionale Energie Strategie dat er zonnevelden en windmolens nodig zijn. De gemeenteraad heeft eerder aangegeven dat Hoogland-West een uitgelezen gebied is voor zonnevelden en langs de Eem kunnen windmolens gerealiseerd worden. Maar willen Hooglanders dat wel?

ZWEMBAD HOOGLAND Tenslotte zal het debat afgerond worden met een discussie over het zwembad Hoogland. In een onlangs verschenen rapport wordt gesteld dat het zwembad aan het einde van zijn levensduur is. Het rapport noemt drie opties: renovatie, renovatie met uitbreiding of nieuwbouw. Bij nieuwbouw komt dan meteen de vraag op waar die nieuwbouw gerealiseerd kan worden. Tijdens de inleiding van dit onderwerp zullen een drietal locaties door de inleider gepresenteerd worden.

Iedereen is op deze avond welkom. Vanzelfsprekend zullen de coronamaatregelen in acht worden gehouden. Bij de deur moet men de QR-code laten zien. Binnen kan iedereen ruim op 1,5 meter afstand gaan zitten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie