,,Kijk, en test vooral goed uit wat prettig is”, adviseert Kamerman.
,,Kijk, en test vooral goed uit wat prettig is”, adviseert Kamerman. Wieler Vereniging Eemland

‘We zetten handbiken meer op de kaart’

Activiteiten

AMERSFOORT ,,In de zoektocht naar een wielervereniging (via de KNWU) kom je altijd wel een vereniging in de buurt tegen, behalve als het gaat om handbiken. Daar gaan we in de regio Amersfoort, Soest, Baarn Bunschoten, Nijkerk, Hoevelaken en Woudenberg verandering in brengen”, zegt Ingeborg Kamerman.

,,In maart 2021 ben ik begonnen met handbiken, al snel sloeg ik door in mijn enthousiasme en richtte ik me op een vastframe sport-handbike. Een club vinden in mijn eigen omgeving bleek wat lastiger en dus week ik uit naar Utrecht. Daar trainde ik op een sport-handbike (zonder ondersteuning), naast dat ik zelf met mijn aankoppelbike flink ging fietsen. Inmiddels ben ik in het bezit van een eigen sport-handbike en wil ik toch wat vaker dan 1x per week daarmee aan de slag. Een doelstelling is (voor mij) deelnemen aan de Oostenrijkse Handbikebattle, https://www.oostenrijktv.nl/oostenrijk/handbikebattle-kaunertal. Bij Wielervereniging Eemland (Sportpark Zielhorst, net aan de andere kant van de Ikea Amersfoort) starten we vanaf het voorjaar van 2022 met een afdeling handbiken. Je hoeft er niet speciaal eerst een sport-handbike voor aan te schaffen. Je kunt ook lid worden en meedoen met een (elektrisch ondersteunde) aankoppelbike. In groepsverband en bij voldoende animo trainen we dan meerdere keren per week. Ook willen we toertochten in de omgeving uitzetten, telkens hetzelfde rondje gaat ook vervelen.”

TOEGANKELIJKHEID ,,Vanuit Wielervereniging Eemland willen we (jong, 16+) volwassenen samen laten sporten met een handbike. Kleinschalig en laagdrempelig en meer dan 1x per week. Sporten is gezond en zeker voor mensen met een beperking erg belangrijk. De toegankelijkheid van de wielervereniging is al op orde. Er is een kantine, mindervaliden toilet, voldoende parkeergelegenheid, vrijwilligers (studenten van het ROC) voor assistentie en zelfs iemand die ons wil trainen. En er zijn doelstellingen die we als afdeling van de vereniging kunnen halen; een marathon in juni en een klimtocht op de Hugo de Grootlaan in augustus. “

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


,,,Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft”, legt Kamerman uit. 

MEEDOEN ,,Op 11 maart 2022 verzorgen wij een kennismakingsdag, waarna we officieel zullen starten met handbiken bij WV Eemland. Verschillende samenwerkingspartners zijn daarbij aanwezig zoals; Wielervereniging Eemland, de regio coördinator vanuit Uniek Sporten, de sportpark manager, DoublePerformance (leverancier van o.a. handbikes) en Ingeborg (de handbiker) en Hans Kamerman (trainer in wording).”

WAT IS HANDBIKEN NOU PRECIES ,,Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Dat kan liggend (zit-houding in een vastframe handbike (1) of liggend in een vastframe handbike (2) of knielend (knie-zithandbike, 3), afhankelijk van je beperking, maar ook wat je zelf prettig vindt. Vooral sporters die normaal gesproken in een rolstoel zitten, vinden hun weg naar het handbiken. Tijdens wedstrijden fiets je niet tegen alle andere handbikers. Je handicap bepaalt namelijk in welke klasse je uitkomt. Daar zijn er vijf van. H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie). Als je kiest voor een vastframe sport-handbike zijn er vele mogelijkheden, kijk en vooral test goed uit wat prettig is”, sluit Kamerman af. 

advertentie