Een mooi voorbeeld van structuralistisch bouwen in Amersfoort: het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV aan Laan 1914.
Een mooi voorbeeld van structuralistisch bouwen in Amersfoort: het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV aan Laan 1914. Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd

Spotlights op Structuralisme; Expositie over beeldbepalende architectuur

1 september 2021 om 09:00 Activiteiten

AMERSFOORT In het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof opent morgen de tentoonstelling ‘Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken’. Fraaie foto’s van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd vertellen het verhaal van een bijzondere architectuurstroming die markante gebouwen en buurten voortbracht.

Het bijzondere van structuralistische architectuur laat zich niet altijd meteen aflezen aan de gevels. De manier waarop architectuurfotograaf Dirk Verwoerd op verzoek van architectuurcentrum FASadE projecten in beeld bracht laat echter geen ruimte voor twijfel: in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken zijn unieke projecten gerealiseerd in een architectuurperiode die wordt samengevat met de term ‘Structuralisme’. De tentoonstelling toont de foto’s van Verwoerd - niet alleen vanaf ooghoogte gemaakt, maar ook vanuit de lucht met behulp van drone-fotografie - en illustreert het brede spectrum dat het structuralisme omvat. Van zakelijk kantoor tot romantisch paleisje. Daarnaast plaatst de expositie, die FASadE i.s.m. 033fotostad organiseert, de lokale projecten in een breder perspectief. Het Rietveldpaviljoen ademt voor de duur van de tentoonstelling de sfeer van de jaren 70. 

JONG ERFGOED Hoewel de interesse voor de architectuur en stedenbouw uit de zeventiger jaren toeneemt, is er nog te weinig oog voor de kwaliteit. Juist door de achterliggende ideeën te vertellen kan voorbij de ‘lelijkheid’ worden gekeken. De huidige woonopgave vertoont veel gelijkenis met de opgave uit de jaren 60-70. De vraag om andere woonvormen, de aandacht voor de menselijke maat, de nadruk op burgerparticipatie, verdichting en intensiever grondgebruik en het hergebruik van bijzondere gebouwen en monumenten: het zijn enkele herkenbare paralellen met de huidige woonopgave.

ARCHITECTUURCAFE In het verlengde van de tentoonstelling wordt een architectuurcafé georganiseerd op woensdagavond 8 september, waarin architecten Herman Hertzberger en Abel Blom over de toekomst van dit jonge erfgoed zullen spreken. Reserveren kan via de website van FASadE. Vanwege de beperkte capaciteit wordt het architectuurcafé ook live gestreamd. 

FIETSTOCHTEN FASadE maakte eerder dit jaar al een architectuurroutekaart, waarop een selectie foto’s van Dirk Verwoerd te zien is. Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september organiseert FASadE fietstochten onder begeleiding langs structuralistische architectuur op de routekaart. Aanmelden via de website van FASadE.

LEZING Daarnaast verzorgt stedenbouwkundige Johan Galjaard op donderdag 16 september een lezing over het Structuralisme voor de Volksuniversiteit. Aanmelding voor deze lezing in het Rietveldpaviljoen kan via: www.vuamersfoort.nl.

‘Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken’ is te zien van 2 t/m 19 september (donderdag t/m zondag van 12 tot 17 uur) in het Rietveldpaviljoen. Svp. vooraf reserveren via: www.033fotostad.com.

door Irene Edzes

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie