De Amersfoortse brouwers tijdens de brouwdag met Poch’s Brewery uit Catalonië.
De Amersfoortse brouwers tijdens de brouwdag met Poch’s Brewery uit Catalonië. Brouwerij 't Mirakel

Brouwerij ‘t Mirakel maakt mini-documentaire over zoektocht naar Mariabeeldje

Achtergrond

AMERSFOORT Brouwerij t Mirakel presenteerde zaterdag 14 mei tijdens een feest een mini-documentaire over het Mirakel van Amersfoort. In aanwezigheid van wethouder Willem-Jan Stegeman, die een korte inleiding hield, werd de documentaire gestart met het openen van een blikje ‘Visioen’. Brouwerij ‘t Mirakel, die zijn naam ontleent aan de beroemde geschiedenis van onze stad, ging afgelopen jaar op zoek naar het verhaal achter het Mariabeeldje.

In samenwerking met deskundigen van onder andere de archeologische dienst, museum Flehite en een pastoor van de katholieke kerk zochten ze uit waar het Mariabeeldje is gebleven. Net als de naam van de brouwerij zijn ook de namen van de bieren (De Vondst, Lieve Vrouw en Het Verlangen) ontleend aan het Mirakel van Amersfoort. Tijdens het maken van hun laatste biertje, Het Visioen, waren de brouwers voor het etiket op zoek naar een afbeelding van het Mariabeeldje. Er bleek echter weinig informatie over te zijn. Dit prikkelde de nieuwsgierigheid: hoe zag het eruit, hoe groot was het, heeft het echt in het nisje van het Kapelhuis gestaan. En de hamvraag: wat is er met het beeldje gebeurd, waar is het gebleven? 

VISIOEN Om dit te onderzoeken zocht de brouwerij contact met een aantal deskundigen: Arie Cijfer en Philip van der Pol (oud-huurders van het kapelhuis), Wim de Koeijer (stadsgidsen), Lydia Edelkoort (conservator bij museum Flehite), Timo d’Hollosy (archeoloog bij de archeologische dienst Amersfoort) en Louis Runhaar (voormalig pastoor van de oudkatholieke kerk op ’t Zand). Vanwege alle interessante informatie die hierbij naar bovenkwam, ontstond het idee om de zoektocht vast te leggen in een documentaire. Via marketingcreatievelingen Sander van de Vlasakker en Jan-Willem Huurneman, die het uiteindelijke etiket voor Het Visioen hebben ontworpen, kwamen de brouwers in contact met regisseur Jorn Prinsen en cameraman Lars van ’t Hoog. Zij hebben de interviews met de deskundigen vastgelegd op camera, met een boeiende, acht minuten durende documentaire als resultaat. Alle deskundigen hebben belangeloos meegewerkt. De wethouder waardeerde het initiatief van de brouwerij, dat mede bedoeld is om de geschiedenis van Amersfoort levend te houden, en was dan ook graag bereid het officiële startsein te geven voor de documentaire. 

Artikel gaat verder onder de afbeelding. 

Brouwerij ‘t Mirakel, die zijn naam ontleent aan de beroemde geschiedenis van onze stad, ging afgelopen jaar op zoek naar het verhaal achter het Mariabeeldje. (Beeld via: Brouwerij ‘t Mirakel.)

Brouwerij ’t Mirakel ontstond in 2016 als hobbyproject van elf vaders van het schoolplein. Hun gedeelde passie: speciaalbier. Inmiddels zijn ze vier bieren verder en een vijfde, een samenwerkingsproject met een Spaanse brouwerij, is onderweg. Het bier van ‘t Mirakel is op meer dan honderd locaties in de regio verkrijgbaar. De brouwerij vestigde zich bij de oprichting boven in het Kapelhuis, op de hoek van de Krankeledenstraat en het Lieve Vrouwe Kerkhof, waar naar vermoeden ooit het Mariabeeldje heeft gestaan. Afgelopen winter verhuisden de brouwers naar het Eemklooster. Benieuwd of de zoektocht van de brouwers iets heeft opgeleverd? Meer informatie volgt binnenkort via de sociale mediakanalen van brouwerij ‘t Mirakel. 

advertentie