ProRail begint vanaf 4 juli met de uitvoering. Daardoor rijden er vier weken lang geen treinen naar Amsterdam, vijf weken geen treinen naar Utrecht en zes weken lang geen treinen naar Ede-Wageningen.
ProRail begint vanaf 4 juli met de uitvoering. Daardoor rijden er vier weken lang geen treinen naar Amsterdam, vijf weken geen treinen naar Utrecht en zes weken lang geen treinen naar Ede-Wageningen.

Vanaf 4 juli rijden er zeven weken lang minder tot geen treinen van en naar Amersfoort

4 maart 2024 om 12:10 Achtergrond

AMERSFOORT De gevolgen voor de reizigers zijn groot, maar volgens spoorwegbeheerder ProRail is het noodzakelijk. De sporen en wissels aan de westzijde van Amersfoort Centraal worden deze zomer in zeven weken tijd vernieuwd.

door Kees Hoogendijk/Nieuwsplein33

Drie weken lang is er helemaal geen treinverkeer van en naar het station mogelijk. Veel wissels op station Amersfoort Centraal zijn rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. In 2020 en 2021 gebeurde dat al aan de oostzijde van Amersfoort Centraal en nu is westkant aan de beurt.

In totaal haalt ProRail 42 wissels weg en plaatst er 29 terug. Ook wordt er vijf kilometer aan rails vervangen. Met minder wissels moet de doorstroom van de treinen beter worden, is het spoor minder storingsgevoelig en kunnen treinen met hogere snelheid op het station binnenkomen en vertrekken. ,,Ons spoor stamt veelal van vlak na de Tweede Wereldoorlog en gaat zo’n veertig jaar mee. Nu zijn we tachtig jaar verder en is er dus op veel plekken weer groot onderhoud nodig”, zei ProRail-CEO John Voppen tijdens een presentatie over de werkzaamheden. 

PLANNING WERKZAAMHEDEN

ProRail begint vanaf 4 juli met de uitvoering. Daardoor rijden er vier weken lang geen treinen naar Amsterdam, vijf weken geen treinen naar Utrecht en zes weken lang geen treinen naar Ede-Wageningen. In die weken is er vanuit die steden ook geen treinverkeer mogelijk naar station Amersfoort Centraal.

Vanaf 13 juli overlappen de werkzaamheden op deze drie trajecten drie weken lang. Daardoor ligt het treinverkeer die periode helemaal stil. Reizigers moeten omreizen of gebruikmaken van bussen. ProRail-CEO John Voppen zegt dat er afstemming is met onder andere Rijkswaterstaat zodat er tijdens deze periode niet ook nog eens wegwerkzaamheden plaatsvinden. Op maandag 19 augustus rijden alle treinen als het goed is weer volgens schema.

PON-TREIN 

Op het gehele zogenoemde emplacement wordt ook het beveiligingssysteem systeem vervangen, net als kabels, leidingen en wisselverwarming. Op het spoor ter hoogte van het Soesterkwartier staat een paar keer per week de Pon-trein te wachten. Deze trein, die auto’s naar de Pon-fabriek vervoert, moet daar keren om vervolgens richting Leusden te rijden. 

Tijdens het wachten blokkeert hij regelmatig de overweg bij de Soesterweg. Na de werkzaamheden moet dat verleden tijd zijn. ProRail verlengt het opstelspoor zodat de Pon-trein naast het doorgaande spoor kan wachten en het verkeer ongehinderd over de overweg kan rijden. Tijdens de werkzaamheden gaat het vervoer van de auto’s via trailers over de weg. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nieuwsplein33.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie