Het wangedrag bij omroep WNL treft wethouder Paffen in haar rol als toezichthouder, een functie die ze sinds begin van dit jaar bekleedt.
Het wangedrag bij omroep WNL treft wethouder Paffen in haar rol als toezichthouder, een functie die ze sinds begin van dit jaar bekleedt. Nieuwsplein33

Wangedrag bij omroep WNL treft wethouder Paffen in haar rol als toezichthouder

1 maart 2024 om 10:45 Achtergrond

AMERSFOORT Er klinkt forse kritiek op de reactie van de raad van toezicht van omroep WNL op meldingen van een angstcultuur onder hoofdredacteur Bert Huisjes. Kort na de berichtgeving hierover in het AD lieten de toezichthouders, van wie de Amersfoortse wethouder Micheline Paffen-Zeenni er een is, weten achter Huisjes te staan. Paffen wil over de kwestie zelf niks kwijt. Ze zegt wel dat ze als diversiteitswethouder pal staat voor een veilige werksfeer.

Gisteren bracht het AD naar buiten dat er al jaren een angstcultuur heerst bij omroep WNL, die met name wordt veroorzaakt door omroepbaas Huisjes. De krant sprak met 25 betrokkenen, onder wie bekende namen als Eva Jinek, Roos Moggré en Merel Westrik. Zij geven aan dat de bestuurder en hoofdredacteur zich sinds 2011 stelselmatig schuldig maakt aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie. Tegen persbureau ANP zei Fons van Westerloo van de raad van toezicht aanvankelijk dat het AD vooral ,,verhalen heeft opgeschreven van mensen die teleurgesteld zijn weggegaan bij de omroep.”

ONAFHANKELIJK ONDERZOEK

Op die reactie kwam veel kritiek. Onder meer van regeringscommissaris voor grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer. Inmiddels is er een officieel statement naar buiten gebracht. Daarin zegt de raad van toezicht dat besloten is een onafhankelijk onderzoek te doen onder het huidige volledige medewerkersbestand naar de werknemerstevredenheid.

De steun voor hoofdredacteur Huisjes blijft overeind in de verklaring. ‘De raad van toezicht prijst zich gelukkig met een hoofdredacteur die natuurlijk zoals ieder mens niet zonder zonden is, maar enorm veel heeft bereikt.’ Wel beloofde Loek Hermans, ook lid van de raad van toezicht, donderdagmiddag de aanstelling van een tweede (of adjunct) hoofdredacteur die naast Huisjes aan de slag gaat.

In een reactie hierop wil wethouder Micheline Paffen niets toevoegen en verwijst naar de woordvoerder van de raad van toezicht van omroep WNL. Paffen wil het alleen hebben over haar rol als wethouder. Diversiteit en toegankelijkheid zitten in haar portefeuille. De bestuurder denkt niet dat dit op gespannen voet staat met de ontstane situatie bij omroep WNL. ,,Ik ben altijd mezelf. Mensen die mij kennen weten dat ik heel integer ben. Ik zal altijd een veilige werksfeer bewerkstelligen. Als er wat gebeurt binnen het stadhuis dan zal ik dat aankaarten.”

INSTITUTIONEEL RACISME 

Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat bij de gemeente Amersfoort sprake is van institutioneel racisme in de organisatie. Wethouder Paffen zei toen in reactie op dat onderzoek: ,,Wij accepteren geen discriminatie in onze organisatie en ook de processen in onze organisatie mogen dat niet in zich hebben. Dit onderzoek geeft ons als organisatie een kans om te verbeteren.”  

Paffen vindt dat ze als wethouder geloofwaardig blijft om met dit onderwerp aan de slag te gaan. ,,Het is voor mij heel belangrijk dat mensen zich gehoord voelen en zich veilig voelen. Daar is niets aan veranderd en daar kan iedereen mij aan houden.”

JOURNALISTIEK EN POLITIEK  

Inmiddels wordt er ook gesproken over de samenstelling van de raad van toezicht. Tv- en radiobekendheid Margreet Spijker, momenteel presentatiecoach bij WNL, zegt in het AD: ,,De raad van toezicht is niet houdbaar. Er zitten mensen in die gelieerd zijn aan de politiek. Journalistiek en politici, daar moet een dikke muur tussen.”

De kwestie roept dan ook de vraag op of een wethouder er überhaupt wel verstandig aan doet om om in een toezichtsorgaan van een journalistiek bedrijf te zitten. Paffen zelf ziet hierin geen probleem. ,,Ik ben gevraagd vanwege mijn bestuurlijke achtergrond, niet vanwege mijn politieke kleur.” Ook geeft de wethouder aan pas sinds begin dit jaar actief te zijn als toezichthouder.   

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nieuwsplein33.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie