Nellie Roordink aan het werk in de Herberg.
Nellie Roordink aan het werk in de Herberg. Hans Hijne
Wijknieuws Nieuwland

Wisseling van de wacht in de Herberg Nieuwland

21 februari 2024 om 15:15 Achtergrond

AMERSFOORT Eind vorig jaar nam Carolien van Middelaar afscheid als coördinator binnen de Herberg in Nieuwland. Ze laat een organisatie achter die staat. Een grote groep vrijwilligers vult als vanzelfsprekend de taken in die de Herberg zo aantrekkelijk maakt. De mensen hebben interesse in elkaar, springen in als het nodig is en er wordt voor elkaar gezorgd. Er worden veel activiteiten georganiseerd, die druk bezocht worden zoals: de koffie-inloop elke ochtend, biljarten, koersbal, bakkie Kroost, zestigplus fit, creatieve workshops. Alles wordt geregeld, iedereen weet wat er gedaan moet worden.

door Hans Hijne

Dit is de situatie die Nellie Roordink aantrof, toen zij werd aangenomen als opvolger van Carolien. Na een sollicitatiegesprek begon ze aan deze spannende klus. ,,Ik heb twee dagen met Carolien meegelopen en merkte grote waardering. Het was als een warm bad, alles werkte al, ik mag hier echt coördineren en hoef niet zelf activiteiten te leiden en mensen te zoeken.”

Nellie kreeg er echt zin in, vooral haar sociale kwaliteiten kan ze hier invullen: aandacht hebben voor mensen, mensen zien en laten merken dat ze gezien worden. Online kwam Nellie de vacature tegen. Amersfoort leek haar een leuke stad. Er is in Nieuwland nog veel te ontdekken, dat kan door te wandelen of te fietsen met wijkbewoners of bezoekjes afleggen en proberen om mensen mee te nemen naar de Herberg. Ze woont nu in Utrecht, in Overvecht en heeft daar veel verschillende werkzaamheden ingevuld in buurthuizen. Het grote verschil daar was dat ze van onderaan moest beginnen. Nellie: ,,Dan begin je gewoon, kijkt wat werkt en wat niet. Stukje bij beetje het vertrouwen en een netwerk opbouwen. Laten zien dat je er bent en vertellen wat je plannen zijn.” 

MUZIEK EN THEATER

Naast bestaande activiteiten heeft Nellie veel nieuwe ideeën. Bovenaan haar lijstje staat het maken en promoten van muziek. Het is een manier om ook jongeren te verleiden de Herberg te bezoeken. Een mooi idee lijkt haar om maandelijks een cultuur centraal te stellen en daarbij eten en muziek te betrekken. Ze onderzoekt wat er nog niet is voor alle leeftijden. Zo kun je denken aan theater en muziek voor kinderen. Creativiteit, beweging, en gezelschap krijgen een belangrijke plaats in het programma. Nellie heeft een belangrijk doel voor ogen. Ze wil dat iedereen zich welkom voelt. ,,Mijn deur staat altijd open , je mag alles komen vragen en als ik het antwoord niet weet dan vind ik het wel uit.”

Ze wil dat de Herberg ook een rol speelt in het asielvraagstuk. Vooral in het begeleiden in de dagelijkse gang van zaken, hulp bij de taal en invullen van formulieren. Er komt binnenkort een bijeenkomst van vrijwilligers. ,,Dan kan ik laten zien dat ik snap hoe alles werkt en dat ik eraan toe ben om mijn eigen ideeën te ventileren. Want ik wil graag van iedereen, zijn of haar mening horen, maar uiteindelijk moet ik toch beslissen, in die fase zit ik nu.”

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door VuN. Ook een leuk idee voor Verhalen uit Nieuwland? Neem dan contact op via de mail: hanshijne52@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie