Onthulling kunstwerk Kees Verwey in het nieuwe Meander Centrum voor oncologische zorg
Onthulling kunstwerk Kees Verwey in het nieuwe Meander Centrum voor oncologische zorg MeanderMC

Meander Centrum voor oncologische zorg officieel geopend

14 oktober 2021 om 17:27 Gezondheid-MeanderMC

Op woensdag 13 oktober is het Meander Centrum voor oncologische zorg officieel geopend. Na een plenair gedeelte met verschillende sprekers, vond de officiële opening plaats. Mark Röell, burgemeester van Baarn en voorzitter van de Vrienden van Meander, Menno Tigelaar, locoburgemeester en wethouder Amersfoort, Frank de Reij, CEO van Meander, Judith Herder, longarts in Meander en Monica Bronsgeest, patient advocate Borstkankervereniging Nederland, onthulden een beeld dat geschonken is door kunstenaar Kees Verwey. 

Betere en betaalbare oncologische zorg

Dagvoorzitter Fien Vermeulen opende het plenaire gedeelte met de woorden “We doen het samen, dat kenmerkt Meander”, daarbij ook persoonlijk terugblikkend op haar ziekteperiode in Meander. “Het geeft vertrouwen als de patiënt ziet dat zorgprofessionals binnen en buiten het ziekenhuis elkaar kennen.” Het belang van samenwerking binnen en buiten het ziekenhuis om de beste zorg te kunnen geven aan patiënten met kanker kwam bij de sprekers sterk naar voren. Haiko Bloemendal, oud internist-oncoloog van Meander en nu voorzitter van het Centrum voor oncologie in het Radboud UMC en hoogleraar Netwerken in oncologie benadrukte dat oncologische netwerkzorg geen ‘handjedruk’ is, maar een handdruk en dialoog om gezamenlijk – academische en perifere ziekenhuizen – betere en betaalbare oncologische zorg te kunnen bieden. 

Volgens Judith Herder, longarts en voorzitter van de Oncologiecommissie in Meander is het Centrum voor oncologische zorg een micro-netwerk van medische, verpleegkundige en ondersteunende professionals rondom de patiënt. Een team, van poli-assistent tot en met medisch specialist, dat samenwerkt en klaarstaat voor de patiënt met allemaal hetzelfde doel voor ogen: de beste zorg geven aan mensen met kanker, volgens de laatste medische inzichten, gebruik makend van de kennis en expertise in het netwerk van ziekenhuizen. Désiré Paschedag, ex-patiënt en organisatie- en veranderkundige stelde dat goede zorg de kracht van ontmoeting is. Alle schakels van de zorg verbinden niet als keten, maar als ring om de patiënt. Het Centrum voor oncologische zorg is een plek die gericht is op ontmoeting: tussen patiënt en de zorgprofessionals en tussen zorgprofessionals onderling. Een plek waar je gezien en gekend wordt als patiënt, een plek van ont-moeten en ontmoeten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie