Dhr. van Dijk is tijdens coronatijd geopereerd in Meander
Dhr. van Dijk is tijdens coronatijd geopereerd in Meander Fotografie Frank Noordanus

Kanker in coronatijd

1 mei 2020 om 11:28 Gezondheid-MeanderMC

Voor patiënten met kanker is het een lastige tijd. ‘Kan ik voor mijn behandeling wel terecht in mijn ziekenhuis?’ ‘Is het ziekenhuis een veilige plek voor mensen met kanker?’ De zorg voor patiënten met kanker gaat onverminderd door in Meander Medisch Centrum. Jaap van Dijk uit Amersfoort werd begin april geopereerd voor darmkanker. Wat is zijn ervaring met de zorg voor mensen met kanker in coronatijd? 

De heer van Dijk: “In maart ging ik voor onderzoek naar het ziekenhuis. Ik had meegedaan aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker en daaruit bleek dat vervolgonderzoek nodig was. Ik wilde snel weten waar ik aan toe was. Na een aantal onderzoeken was de diagnose duidelijk: darmkanker. Gelukkig nog in een beginstadium. Eind maart was ik in Meander voor een afspraak met de chirurg over de operatie. Samen bespraken we om de tumor helemaal te verwijderen en binnen twee weken zou ik al geopereerd kunnen worden. Inmiddels zaten we in Nederland middenin de coronacrisis. Ondanks de crisis heb ik geen moment getwijfeld over mijn operatie. Ik wilde zo snel mogelijk behandeld worden. En dat kon in Meander. Hoewel het aantal coronapatiënten in die periode sterk steeg, heb ik gemerkt dat er de oncologische zorg ook gewoon doorging. 

Ik begrijp wel dat sommige mensen zich afvragen of het ziekenhuis veilig genoeg is. In Meander werden maatregelen genomen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Voor binnenkomst in het ziekenhuis werd ik gescreend. Eerst in de tent in de parkeergarage en later nogmaals op de verpleegafdeling. Ik werd opgenomen op een ‘normale’ verpleegafdeling, dus zonder coronapatiënten. Tijdens mijn opname was het soms nodig dat verpleegkundigen dichtbij kwamen, bijvoorbeeld om de temperatuur of bloeddruk op te meten. Dat was een rare gewaarwording, inmiddels voelt de 1,5 meter afstand in de buitenwereld heel vertrouwd. Maar ik ben er altijd vanuit gegaan dat de medewerkers die aan het werk zijn geen klachten hebben en niet besmet zijn. Ik wilde daar ook niet te krampachtig mee omgaan en had vertrouwen in de zorg en de mensen.

Na de operatie ben ik vier dagen opgenomen geweest op afdeling D3. De zorg in de kliniek was niet anders dan anders. Het grootste verschil met de tijd voor corona was dat ik geen bezoek mocht ontvangen. Dat was wel vervelend, want van te voren wist ik natuurlijk niet dat ik na vier dagen al naar huis kon. Maar ik vond de bezoekmaatregel wel heel begrijpelijk (..). Toen ik naar huis mocht, kon mijn dochter mij niet ophalen van de afdeling, maar ze moest in de parkeergarage wachten. Een verpleegkundige heeft mij naar beneden gebracht. 

Mijn herstel thuis gaat boven verwachting goed. Normaal gesproken zou er na een week nog een afspraak zijn op de polikliniek over de uitslag van het weefselonderzoek, maar die afspraak werd omgezet in een telefonische afspraak. Ik raad iedereen aan om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek - zodra het weer wordt opgestart - of bij klachten naar de huisarts te gaan. Als er iets aan de hand is, kun je op tijd in het ziekenhuis worden geholpen. De zorg voor mensen met kanker gaat echt door in Meander, dat heb ik zelf ervaren, en de zorg is veilig geregeld.”

(..) Inmiddels zijn een aantal voorzorgsmaatregelen in Meander iets versoepelt. Kijk op www.meandermc.nl voor de actuele maatregelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie