VV Hoogland keek in glazen voetbal en was landelijke maatregelen voor

1 oktober 2020 om 17:29 Sport Deel je nieuws

Afgelopen maandag kondigde het kabinet nieuwe coronamaatregelen aan, die ook de amateursport betroffen en beperkten. In tegenstelling tot andere clubs in de omgeving Amersfoort voerde voetbalvereniging VV Hoogland deze maatregelen al eerder in, met als gevolg een vrij verlaten sportcomplex.

Michael van Straelen
Hoogland, 1 oktober 2020

Bij aankomst op het complex van VV Hoogland is gelijk duidelijk dat er iets anders is. De normaal overvolle fietsenstalling is halfleeg, evenals het terras voor de kantine, dat nu gebruikt wordt als kleedkamer. De kleedkamers zijn namelijk dicht, behalve voor de spelers van het eerste elftal en hun tegenstanders. Ook de frituur- en bierlucht die normaal gesproken uit de kantine walmt ontbreekt, want ook de kantine heeft zijn deuren gesloten. Het zijn allemaal gevolgen van de rigoureuze maatregelen die de club uit Hoogland dit weekend al trof, nog voordat de overheid ze landelijk aankondigde voor alle clubs in Nederland. Ook maatregelen die wel door het Outbreak Management Team aangeraden werden, maar nog niet door de overheid ingevoerd zijn, worden in Hoogland al uitgevoerd. Zo zijn ook de doucheruimtes dicht.

Aantal bezoekers door drieën
De club uit Hoogland nam de maatregelen afgelopen weekend al. “Het bestuur zag dat bezoekers van de vereniging zich weinig aantrokken van de maatregelen die al golden”, aldus Nico Terschegget, voorzitter van het bestuur van de club. “Dat was vanuit ons een wake-up call, die gisteren dus herhaald is door de regering.” Niek Voet, die in plaats van zijn normale werkzaamheden als kantinebeheerder scheidsrechters en stewards ontvangt, schetst een beeld van hoe ingrijpend de maatregelen zijn voor het aantal bezoekers op de club: “Zonder maatregelen zouden er zo’n 1300 mensen zijn vandaag, nu zijn dat er krap vierhonderd.” Langs de lijn van een veld waar het eerste herenelftal niet speelde stonden stippen op de grond om aan te geven waar supporters moesten staan. Die supporters waren er alleen niet; uitsluitend een verdwaalde prullenbak, en ikzelf.

Stilte
Afgelopen zondag speelde het eerste een belangrijke wedstrijd tegen HSC’21 uit Haaksbergen; het werd 3-1. Hoewel bij de andere wedstrijden niemand mocht komen kijken – ik dacht twee supporters langs de lijn te zien, maar dat hadden even goed de coaches kunnen zijn – was bij de wedstrijd van het eerste een kleine groep mensen welkom op de tribune en langs de lijn: in totaal zo’n 200 personen. Deze groep bestond uit bestuursleden, stersponsoren en donateurs, zoals leden van de ‘club van 100’. Deze groep van, gek genoeg, 170 leden levert jaarlijks een bijdrage aan VV Hoogland, en beslist samen wat er met hun geld gebeurt. Ook was een deel van de tribune gereserveerd voor nabestaanden van de onlangs overleden Henk van Daatselaar, die jarenlang kantinebeheerder was bij de Hooglandse club. Zijn overlijden betekende ook dat de spelers van het eerste met rouwbanden om speelden, en dat er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte was. De stilte op het complex zal echter nog wel wat langer duren dan die ene minuut, de komende tijd blijft het op VV Hoogland namelijk stil.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie