Adriaan van Dis
Adriaan van Dis Carel Schutte

Adriaan van Dis komt tijdens de Boekenweek naar Amersfoort

13 maart 2019 om 17:01 lokaal Deel je nieuws

Op donderdag 28 maart, tijdens de Boekenweek, organiseert de Bibliotheek Eemland in samenwerking met De Algemene Boekhandel een interview met Adriaan van Dis over het boekenweekthema 'De moeder, de vrouw.' Ivan Borghstijn gaat in gesprek met Van Dis over zijn werk in relatie tot dit thema. Na afloop van de lezing zal Van Dis signeren. De lezing is om 20.00 uur in de Bergkerk in Amersfoort. Kaarten zijn verkrijgbaar via Bibliotheek Eemland en De Algemene Boekhandel.

Adriaan van Dis groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij schreef verschillende boeken over Indië en zijn achtergrond. In 1994 verscheen de meerdere malen bekroonde roman 'Indische duinen', over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed.

In 2002 verscheen de roman-in-taferelen 'Familieziek', dat door zowel critici als het Nederlandse publiek zeer goed werd ontvangen. 'Familieziek' vertelt over een jongen die zich moet leren weren in een kwade wereld, ook in huis. De opvoeder is een door de oorlog beschadigde man die zijn zoon steeds meer bij zijn waanwereld betrekt.

Enkele jaren geleden verscheen Van Dis’ 'Ik kom terug' waarvoor hij de Libris Literatuurprijs ontving. 'Ik kom terug' is een tragikomedie over een moeder-zoonrelatie. Over het woeste leven van een vrouw die, na een lang leven van zwijgen, opeens begint te praten tegen haar zoon - over liefde, verraad en drie oorlogen. De zoon, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.

Over de Boekenweek

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: van dochters en zonen die schrijven over hun moeder tot moeders die schrijven over het moederschap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie