Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Huidskleur: weet jij welk huidtype jij hebt?

9 november 2020 om 15:00 Beauty & Lifestyle

AMERSFOORT De kleur van de menselijke huid kan variëren van zeer licht tot zeer donker. Wat mensen mooi vinden, wisselt per samenleving en tijd. In het verleden was een bleke huid in de westerse wereld een teken van rijkdom. Tegenwoordig heeft er een shift plaatsgevonden waarbij een licht gebruinde huid als aantrekkelijk wordt beschouwd. Wil je weten welk huidtype jij bent en welke invloed uv-straling daarop heeft? Lees dan snel verder.

Onze huidskleur wordt met name bepaald door onze genen. Ook omgevingsfactoren zoals ultraviolette (uv)-straling hebben invloed op de huidskleur. Deze straling is op termijn echter schadelijk en kan leiden tot huidveroudering, of nog erger, huidkanker! Hoeveel risico je loopt is afhankelijk van je huidtype. Er zijn echter heel veel verschillende soorten huidskleuren te onderscheiden. En welke type ben jij dan? We lichten de zes belangrijkste voor je uit.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner Beautyweb. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Beauty & Lifestyle.

HUIDTYPEN Hoe jouw huid reageert op uv-straling is onder andere afhankelijk van je huidtype. De meest gebruikte indeling van huidtypen is gebaseerd op de Fitzpatrick-classificatie. Binnen deze classificatie worden zes verschillende huidtypen onderscheiden. Hieronder benoemen we ze stuk voor stuk.

(de tekst gaat onder de foto verder)


JULYA SAVCHENKO

Huidtype 1
Mensen met dit huidtype hebben rood of lichtblond haar en een lichte kleur ogen. De huid is licht van kleur met meestal sproeten. Personen met dit huidtype verbranden heel snel in de zon en worden nauwelijks bruin. Meestal neemt het aantal sproeten juist toe na expositie aan zonlicht. Deze mensen moeten zich extra goed beschermen met zonnebrandcrème of andere maatregelen nemen tegen uv-straling zoals het dragen van een pet of hoed.

Huidtype 2
Mensen met huidtype 2 hebben ook een huid die licht is van kleur. De haren zijn meestal blond en de kleur van de ogen kan grijs, groen of blauw zijn. Personen met dit huidtype kunnen ook snel verbranden in de zon. Na blootstelling aan zonlicht wordt de huid langzaam bruin. Dit huidtype komt veel voor in Europa.

Huidtype 3
Deze mensen hebben een licht getinte huidskleur. De kans op snelle verbranding in de zon is kleiner. Personen met dit huidtype worden gemakkelijker bruin. De haarkleur kan variëren van donkerblond tot bruin en de ogen zijn donker van kleur.

Huidtype 4
Iemand met een huidtype 4 heeft donker haar en donkere ogen. Dit huidtype wordt ook wel het Mediterrane type genoemd. Na expositie aan zonlicht verbranden deze mensen minder. Daarnaast kleuren ze sneller bruin en komen sproeten niet voor op de huid. Dit huidtype wordt bijvoorbeeld veel gezien bij mensen die rond de Middellandse Zee of in het Midden-Oosten wonen.  

Huidtype 5
Deze mensen hebben een donkere of bruingele huid. Dit huidtype wordt ook wel het Aziatische type genoemd. Het wordt bijvoorbeeld gezien in landen zoals China of Japan. Mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen. Mensen met dit huidtype verbranden bijna nooit snel in de zon. Daarnaast  kleurt de huid sneller bruin.

Huidtype 6
Mensen met dit huidtype zijn heel goed beschermd tegen de zon doordat de huid een hoog melaninegehalte bevat. De huidskleur kenmerkt zich van donkerbruin tot zwart. De mensen hebben donkere ogen en zwart haar. Dit wordt ook wel het negroïde huidtype genoemd. Het komt bijvoorbeeld voor bij mensen met een Afrikaanse afkomst.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Predrag Vuckovic

TIPS VOOR ALLE HUIDTYPEN Hoewel mensen met een licht type huid zich extra goed moeten beschermen tegen zonlicht, geldt het advies om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling ook voor mensen met een donkere huid. Om deze reden is het voor alle huidtypen belangrijk om de huid goed te beschermen. Ook het gebruik van de zonnebank is schadelijk voor alle huidtypen. Toch de zon in? Smeren, smeren en nog eens smeren met een goede zonbeschermingscrème is dan een must. En echt, je wordt heus wel bruin met een beschermingsfactor op je toet en lichaam. Je verbrandt alleen niet. Zo zorg je ervoor dat huidveroudering en huidkanker minder kans maken. Wil je meer weten over zonbescherming? Lees dan ook dit artikel.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Yuri Arcurs

Wil je meer leren over hoe pigment nou precies tot stand komt? Lees dan hier verder.

Onze huidskleur wordt bepaald door het pigment melanine. Melanine wordt aangemaakt door speciale pigmentvormende cellen die melanocyten heten. Deze cellen bevinden zich in de onderste laag van onze opperhuid en geven het pigment melanine af aan de cellen daarboven (keratinocyten). Het verschil tussen het aantal melanocyten tussen de donkere of de lichte huid is niet erg groot. De belangrijkste factor is de hoeveelheid melanine die wordt geproduceerd en wordt afgegeven aan de huidcellen. Die is bij een donkere huid groter dan bij een lichtere huid.

SOORTEN PIGMENT Er zijn twee soorten melanine: eumelanine of feomelanine. Eumelanine is de gele tot roodbruine kleurstof die de kleur van de huid bepaalt. Feomelanine kleurt de huid donkerbruin tot zwart. In ieder mens domineert een bepaalde type melanine, dit is vooral genetisch bepaald. Melanine is  ook verantwoordelijk voor onze haarkleur. 

Waarom word je bruin door zonlicht? 

Er zijn drie typen uv-straling die van elkaar worden onderscheiden door de golflengte: uva (320-400 nanometer), uvb (280-320 nanometer) en uvc (100-280 nanometer, bereikt de aarde niet door de ozonlaag heen). Uva zorgt ervoor dat onze huid (tijdelijk) snel bruin kleurt doordat het invloed heeft op het aanwezige pigment in onze huid. Uvb zorgt voor vertraagde bruining die na enkele dagen optreedt. Dit is ten gevolge van toename van het melanine pigment. Aangezien uv-straling schadelijk is voor de huid, probeert de huid ons te beschermen tegen zonlicht. Onze melanocyten zijn gevoelig voor uv-straling en produceren na zonexpositie meer melanine. Zo wordt als het ware een beschermende laag melanine aangelegd in de opperhuid. Deze laag beschermt de onderliggende huid. Gedurende dit proces kleurt onze huid bruin. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Julia Savchenko

Huidskleur als teken van rijkdom of status? 

De menselijke huidskleur kan wereldwijd sterk wisselen. Een van de hypothesen over de huidskleur is dat natuurlijke selectie een rol heeft gespeeld. Een donkere huid beschermt tegen verbranding en heeft een lagere risico op het ontwikkelen van huidkanker in vergelijking tot een licht huidtype. Om deze reden zouden mensen die rond de evenaar wonen een donkere huid hebben. Hoe noordelijker op de wereldkaart, hoe lichter de huidskleur wordt. In het westen is bruin worden in de zon tijdens een vakantie onderdeel van een luxe imago. Toch wisselt dit schoonheidsideaal wereldwijd. Er zijn bijvoorbeeld ook landen in de wereld waar huidskleur gelinkt wordt met sociale status. In sommige plekken in India wordt een donkere huidskleur bijvoorbeeld geassocieerd met een lagere kaste. 

Wat is Beautyweb?
‘Beauty’ is natuurlijk een zeer breed begrip, reden waarom BeautyWeb is onderverdeeld in een zevental hoofdgroepen: Nagels, Make-up, Huid, Voeten, Haar, Gezondheid en Voeding. Binnen elke hoofdgroep komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan de orde waar de belangstellende bezoeker onmiddellijk zijn of haar voordeel mee kan doen. Dit gaat van behandelmethoden en nieuwe producten via praktische tips en adviezen naar opvallende nieuwtjes uit binnen- en buitenland, een agenda van beurzen en evenementen op beautygebied en een forum, waar men met alle vragen en problemen op het gebied van schoonheid en uiterlijke verzorging terecht kan.

Wie belangstelling heeft voor alles wat te maken heeft met uiterlijke verzorging vindt een schat aan direct bruikbare informatie op de site www.beautyweb.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie