Een ontwerp voor een groen Stationsplein.
Een ontwerp voor een groen Stationsplein. Stichting One Planet

Wethouder: 'stadhuis naar Stationsplein'

18 december 2018 om 21:25 partnercontent

AMERSFOORT De kans dat het Amersfoortse stadhuis verhuist naar het Stationsplein, wordt steeds groter. Wethouder Willem-Jan Stegeman pleit voor deze locatie en weet zich daarbij gesteund door een eerste onderzoek. Leek er eerder dit jaar nog een meerderheid te zijn voor renovatie van het bestaande stadhuis, tegenwoordig wordt naar alternatieven gezocht.

Jeroen de Valk

Daarbij lijkt de locatie van de voormalige rechtbank op het Stationsplein het meest kansrijk. Het pand is al eigendom van de gemeente en hoeft dus niet voor veel geld te worden aangekocht. Het ligt tegenover het centrale treinstation van Amersfoort, wat strookt met de voornemens om zoveel mogelijk van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Het plein als geheel moet toch al worden 'herontwikkeld' in de komende jaren; het is nu nog een onoverzichtelijk plein met een fietsenzee. Nieuwbouw op de plek van de oude rechtbank kan in één moeite door worden meegenomen.

GEMOPPER Bij een eerste, oriënterende ronde werd echter ook gemopperd. Veel raadsleden kregen de indruk dat ze al meteen in de richting van dit plan werden gemanoeuvreerd. Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) sprak van 'een verkapte peiling'.

Rob Molenkamp (SP) merkte op dat sloop en nieuwbouw met véél uitstoot van CO2 gepaard gaan. Menno Fousert (Amersfoort2014) vroeg of er geen leegstaande kantoren kunnen worden betrokken. El-Messaoudi brak een lans voor een andere locatie: het Trapezium, een grotendeels braakliggend terrein aan de noordkant van het station, tussen het Mondriaanplen en de rotonde De Nieuwe Poort. Daar hoeft niets te worden gesloopt.

Stegeman zag echter beletselen. Leegstaande kantoren die een compleet stadhuis kunnen onderbrengen, zijn schaars. Het Trapezium is een peperdure locatie, in handen van 'particuliere marktpartijen'.

TRAPEZIUM In de uitslag van het eerste onderzoek staat het Trapezium op twéé, op  enige afstand gevolgd door vijf andere plekken: De Hoef-West, de Wagenwerkplaats, De Nieuwe Stad, het Eemplein en Podium in Vathorst. De huidige locatie van het stadhuis is in ieder geval níet in beeld voor nieuwbouw, want dan zouden alle duizend ambtenaren twéé keer moeten verhuizen: eerst naar een tijdelijke plek en dan weer terug.

Micheline Paffen-Zeeni (CDA) pleitte ervoor alle alternatieven grondig te bestuderen. Waarop Stegeman benadrukte dat er niet eindeloos kan worden gewacht; voor je het weet, heeft een andere partij zich gemeld en is een locatie al vergeven.

KLANKBORDGROEP Tevens speelt mee, dat het oude stadhuis op zijn laatste benen loopt. Het is brandgevaarlijk, vreet energie, zit vol asbest en de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking laat ook te wensen over. Al enkele jaren ligt het onderhoud op een laag pitje, in afwachting van politieke beslissingen.

Maar mocht worden besloten tot een vestiging op het Stationsplein, dan zal dat 'traject' vlot verlopen, verwacht Stegeman. Een probleem kan wel zijn dat het oppervlak niet zo groot is, zeker in vergelijking met dat van het huidige stadhuiscomplex. Er wordt dan ook al gedacht aan hoogbouw van tien tot veertien verdiepingen.

Besloten werd dat er een 'klankbordgroep' wordt opgericht met raadsleden, zodat zij de vinger aan de pols kunnen houden.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie