Raadslid Rob Molenkamp (SP)
Raadslid Rob Molenkamp (SP) Gemeente Amersfoort

SP: ook stoken van hout is vervuilend

14 november 2018 om 13:14 partnercontent

 AMERSFOORT De SP is onthutst over plannen om het aantal biomassacentrales uit te breiden in Amersfoort. Op steeds meer plekken wordt volgens de fractie hout gestookt om ruimtes te verwarmen. Het Warmtebedrijf Amersfoort zou hebben laten weten dat centrales zullen worden aangelegd dan wel uitgebreid op onder meer de bedrijventerreinen De Hoef en Isselt. De Nieuwe Stad en het grote sportcomplex Amerena worden in ieder geval al op deze wijze verwarmd.

Jeroen de Valk

Aanleiding voor de socialisten om schriftelijke vragen te stellen aan het college van b & w: gaat die uitbreiding er inderdaad komen? Zijn de noodzakelijke vergunningen al verleend?

Enkele maanden terug besloot de gemeenteraad dat het stoken van hout niet meer moet worden gezien als een duurzaam alternatief voor gas of steenkool. De gemeente wil immers vanaf 2030 'CO2-neutraal' zijn. De aangekondigde ontwikkelingen lijken daarmee in tegenspraak.

Raadslid Rob Molenkamp (SP) benadrukt aan deze krant nog eens de nadelen van het stoken van hout. ,,Het zorgt voor veel meer CO2-uitstoot, zelfs vijftien procent meer dan steenkool.''

Daarbij komt, dat al dat hout ergens vandaan moet komen. Volgens hem zullen 'vele tienduizenden bomen per jaar' in de oven verdwijnen als grote gebieden als De Hoef, Isselt en De Nieuwe Stad met hout moeten worden verwarmd.

SUBSIDIE Volgens het Warmtebedrijf is al het benodigde hout 'niet meer en niet minder dan resthout, afkomstig van huishoudens, bedrijven en uit de natuur. En álles komt uit deze regio en uit de provincie Gelderland'.

Molenkamp vraagt zich af of dit haalbaar is, gezien de immense vraag naar hout. Uit de schriftelijke vragen: ,,Controleert de wethouder of dat echt zo is? Zo ja, hoe doet hij dat en wat zijn zijn bevindingen?'' Hij meldt voorts dat de centrales ook fijnstof uitstoten en dat er met het kappen van bomen minder CO2 wordt opgenomen.

Na het opsommen van de diverse nadelen, rest natuurlijk de vraag waarom de  biomassacentrales nog steeds bestaan in Amersfoort en kennelijk zelfs mogen uitbreiden. Het raadslid: ,,De enige reden waarom deze vervuilende en natuur-ontwrichtende weg wordt gekozen, is geld. Er zit flinke subsidie op en daardoor maken diverse instanties er gebruik van.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie