Afbeelding
pixabay

Politie schreef 41.300 euro aan wildplasboetes uit in Amersfoort

2 september 2020 om 09:30 Overig

AMERSFOORT Vorig jaar zijn er flink meer wildplassers op de bon geslingerd. In totaal werden zo’n 17.000 boetes uitgeschreven. In 2018 waren dit er nog ruim 13.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Even snel je behoefte doen tegen een lantaarnpaal, boom of in een portiek? Dat kan je zomaar 140 euro kosten. Vorig jaar gebeurde dit gemiddeld 46 keer per dag. Daardoor werd in totaal bijna 2,4 miljoen euro opgehaald. De nationale schatkist werd 41.300 euro rijker van 296 wildplasboetes in Amersfoort. Dat is voor het tweede jaar op rij zo’n 19 procent meer dan het jaar ervoor.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


In vrijwel alle provincies is het aantal uitgedeelde wildplasboetes vorig jaar gestegen, met uitzondering van Drenthe. Van de grote gemeenten vallen vooral studentensteden als Groningen, Utrecht en Nijmegen op als plek waar veel wildplassers betrapt worden. Een niet-studentenstad als Almere staat juist laag op de lijst. Ook in toeristengemeenten als Terschelling en Valkenburg aan de Geul werden relatief veel boetes uitgedeeld.

BEBOUWDE KOM Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om regels over wildplassen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vaak wordt er dan besloten dat het verboden is je behoefte in het wild te doen binnen de bebouwde kom. Cijfers in dit onderwerp gaan dan ook over overtredingen binnen de bebouwde kom. 


Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie