Afbeelding
Van Donkersgoed Multimedia

Politiebaas wil lokale verkeersveiligheidsplannen

6 januari 2020 om 07:16 Overig

AMERSFOORT (ANP) Alle gemeenten in ons land zouden een verkeersveiligheidsplan moeten hebben. Op die manier kan de politie beter handhaven en maatregelen eisen op plekken waar de meeste dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden vallen. Dat zegt politiebaas Egbert-Jan van Hasselt in gesprek met De Telegraaf.

,,Verkeersveiligheid moet topprioriteit krijgen van lokale bestuurders, maar nog niet de helft van de gemeenten beschikt over een weldoordacht plan om het veiliger te maken voor alle weggebruikers", aldus Van Hasselt.

De landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie vindt dat onvoorstelbaar. ,,Het is klip en klaar dat de meeste doden in het verkeer niet op de snelwegen vallen: bijna 90 procent van de dodelijke slachtoffers valt op provinciale en lokale wegen. Bovendien is het merendeel van de slachtoffers (65 procent) een bewoner uit de betreffende gemeente, wat helemaal motiverend zou moeten zijn om serieus gemeentelijk beleid te maken op verkeersveiligheid." De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weet niet hoeveel gemeenten beschikken over een specifiek verkeersveiligheidsplan.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie