Afbeelding
Pixabay

Aantal gestolen voertuigen in Amersfoort fors toegenomen

1 februari 2021 om 14:20 Misdaad

AMERSFOORT Er zijn in de gemeente Amersfoort in 2020 veel meer voertuigen gestolen dan in 2019. Het aantal diefstallen nam met meer dan een kwart toe. Vooral brom- en snorfietsen werden meer gejat. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft vrijgegeven.

Die organisatie analyseert jaarlijks cijfers van de RDW en de politie om erachter te komen hoeveel verschillende voertuigdiefstallen er geregistreerd worden. Dat waren er landelijk gezien in 2020 zo’n vier procent minder dan een jaar eerder. 

Maar van een afname was in de gemeente Amersfoort bepaald geen sprake. In onze gemeente werden vorig kalenderjaar 218 voertuigen gestolen, tegen 168 in 2019. Daarvan waren er vorig jaar 47 personenauto’s, tegen 43 een jaar eerder. Het aantal gestolen brom- en snorfietsen steeg vooral, van 94 in 2019 naar 150 in 2020. En het aantal gestolen bedrijfsvoertuigen steeg van 7 tot 10. Opvallend was dat er minder motorfietsen werden gestolen, en ook het aantal gestolen aanhanger, opleggers en caravans daalde.

Eerder bleek al dat afgelopen coronajaar veel minder woninginbraken werden gepleegd, maar wel meer slachtoffers van cybercrime te betreuren vielen.

Bekijk in onderstaande kaart de cijfers per gemeente. Klik op een gemeente voor een pop-up met meer informatie.


OVER DE CIJFERS Op deze kaart vind je de volgende cijfers: voor iedere gemeente is allereerst het absolute aantal gestolen voertuigen in 2020 geteld. Dit zijn personenauto’s, bedrijfsauto’s, motorfietsen, brom- en snorfietsen en caravans, aanhangers en opleggers. Fietsen worden dus niet meegeteld. De losse cijfers vind je in het pop-upvenster. Het totaalcijfer is afgezet tegen de bevolking, waar het aantal voertuigdiefstallen per tienduizend inwoners uit voorkomt (de kleur op de kaart). In de pop-up vind je ook de cijfers voor 2019. De cijfers zijn verzameld door het Landelijk Informatiecentrum voertuigcriminaliteit (LIV). Het Informatiecentrum baseert zich op gegevens van de politie en de RDW en deze gegevens hebben betrekking op de locatie waar het voertuig is gestolen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie