Afbeelding
Opsporing Verzocht

Handgranaat achtergelaten en auto in brand gestoken

14 oktober 2020 om 06:20 Misdaad

AMERSFOORT Twee ogenschijnlijk doelgerichte bedreigingen die verband houden met hetzelfde bedrijfspand, maar het is onduidelijk wie het doelwit is of welk motief erachter zit. In Amersfoort werd op 12 mei 2020 een auto in brand gestoken en enkele uren later een handgranaat aangetroffen. Televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Die dinsdagochtend komt rond 11.30 uur een 33-jarige man aan bij zijn bedrijf aan de Nijverheidsweg-Noord, op Industrieterrein De Isselt. Als hij nietsvermoedend zijn hand uitsteekt om de deur te openen, ziet hij tot zijn grote schrik dat er een handgranaat achter de deurklink geklemd zit. De man belt direct 112 en de politie constateert al snel dat het om een échte handgranaat gaat. De Explosieven Opruimingsdienst moet er aan te pas komen om ’m veilig af te voeren. ,,Ik was zo dicht bij de deur dat ik deze kon aanraken. Als de handgranaat afgegaan zou zijn, had ik het waarschijnlijk niet overleefd”, aldus het slachtoffer.

De 33-jarige man huurt al een aantal jaren de benedenverdieping van het pand op De Isselt. Hij runt er een garagebedrijf. Een goede vriend van hem huurt voor diens klusbedrijf de bovenetage van hetzelfde pand.

Eerder die ochtend ging, ruim zes kilometer verderop aan De Baander, de auto van de vriend en medehuurder in vlammen op. Rond 05.00 uur werd de autobrand ontdekt. Omdat er een gastank in de auto zat, werd uit voorzorg de hele straat afgezet. Gelukkig kreeg de brandweer de brand snel onder controle en bleef een ontploffing uit. Hoewel niet officieel is vastgesteld dat de auto in brand is gestoken, gaat de politie uit van brandstichting.

Met slechts uren tussen de autobrand en het aantreffen van de handgranaat, lijkt er volgens de politie sprake van gerichte bedreigingen. Onduidelijk is echter of die tegen de garagehouder zijn gericht of dat ze voor de vriend bedoeld waren. Behalve dat de mannen het bedrijfspand aan de Nijverheidsweg-Noord delen, maakten ze ook allebei gebruik van de auto die zeer waarschijnlijk in brand is gestoken.

De handgranaat moet zijn achtergelaten tussen maandag 11 mei om 22.15 uur en dinsdag 12 mei om 11.30 uur. De autobrand aan De Baander was rond 05.00 uur die ochtend van de 12e.
De politie hoopt dat iemand iets opvallends heeft gezien wat met (een van) de incidenten te maken zou kunnen hebben. Ook mensen met camerabeelden waarop verdachten kunnen staan wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

De politie vroeg in de tv-uitzending wie iets weet over het motief van de bedreigingen en wie iets weet of vermoedt over de dader(s). Informatie doorgeven kan via de Politie Opsporingstiplijn (gratis) op tel. 0800-6070; via Meld Misdaad Anoniem (gratis) op tel. 0800-7000; of via Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief) op tel. 079-3458999. Ook online een tip doorgeven is mogelijk, dat kan via dit tipformulier van de politie.

Bron: Opsporing Verzocht

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie