Afbeelding
Pixabay

Amersfoorter veroordeeld voor fraude met mondkapjes

1 juli 2020 om 14:59 Misdaad

AMERSFOORT (ANP) Een man uit Amersfoort is woensdag veroordeeld tot twee jaar cel voor fraude en witwassen. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kocht elf miljoen mondkapjes via een Nederlandse site maar werd opgelicht. Ook is er een man uit Oldenzaal veroordeeld.

Tegen een 61-jarige man uit Amersfoort was vier jaar en tegen een 52-jarige man uit Oldenzaal was drie jaar cel geëist. De rechtbank in Zwolle komt fors lager uit omdat ze niet bewezen acht dat het duo de deelstaat oplichtte. Daarvoor ontbreekt volgens de rechtbank bewijs. Wel poogden de verdachten om 880.000 euro die werd overgemaakt op de bankrekening van het bedrijf van de man uit Oldenzaal wit te wassen.

In maart zocht de deelstaat tijdens wereldwijde schaarste naarstig naar mondkapjes voor zorgpersoneel. Via een Nederlandse website kocht de deelstaat 11 miljoen mondkapjes. Na een aanbetaling van 880.000 euro stonden tien vrachtwagens klaar om het materiaal te halen, maar ze hoefden nooit te rijden. De deelstaat bleek te zijn opgelicht. Bewijs dat de twee mannen achter die valse site zaten, is er niet, stelt de rechtbank. Wel wisten de mannen dat ze crimineel geld aan het witwassen waren.

De man uit Oldenzaal maakte in een paar dagen tijd tonnen over. Zeker 125.000 euro hiervan ging naar rekeningen van de man uit Amersfoort. Toen zijn bankrekening werd geblokkeerd, poogde de Amersfoorter de bank te misleiden met valse documenten. Zo'n vijf ton kwam via een Engelse rekening in Nigeria terecht bij een vermoedelijk derde verdachte, maar de banken grepen snel in toen transacties dubieus bleken. De bedragen werden teruggestort op de rekening van de Oldenzaler waarna het Openbaar Ministerie beslag legde op die rekening.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie