'Om één of andere reden vliegen er nu vooral vrouwtjes'

12 aug, 10:04 Uitderegio
Kees van Reenen
Bruin blauwtje (links) en icarusblauwtje (rechts) zijn het best te onderscheiden aan destippen langs de bovenrand van de achtervleugel.
Bruin blauwtje (links) en icarusblauwtje (rechts) zijn het best te onderscheiden aan destippen langs de bovenrand van de achtervleugel.

REGIO Juli en augustus zijn de topmaanden voor dagvlinders. Bij mooi weer zijn de vrijwilligers van De Vlinderstichting graag in het veld te vinden om op een vaste route vlinders te tellen. Een natuurgebiedje bij Zwartebroek heeft een bijzondere verrassing in petto.

Rondom omsloten door geboomte ligt achter een particulier terrein aan de Koperweg, pal langs de grens van de gemeente Nijkerk, een hooiland vol onalledaagse planten, en dat betekent kans op veel vlinders. Sprinkhanen en libellen zijn alvast in groten getale aanwezig. Het is heerlijk zomerweer: weinig wind, ruim twintig graden en een zon die steeds verder door sluierbewolking heen breekt. ,,Vier achtste bewolkt maak ik ervan,” zegt Lucie Wessel, de gegevens noterend op het telformulier.

TELLEN Vlindertellers zijn in onze regio dun bezaaid; Lucie woonde vroeger in Nijkerkerveen maar inmiddels in Vaassen. Twee keer per jaar komt ze deze kant op om in twee gebiedjes van Natuurmonumenten vlinders te tellen. Deze telroutes ten ..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.