Coalitie: acht wethouders en ‘groener en socialer’

28 jun, 14:38 Politiek
BDU
Afbeelding

AMERSFOORT De partijen zijn eruit: Amersfoort krijgt definitief een coalitie met D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Op woensdag worden de kandidaat-wethouders bekendgemaakt en op vrijdagochtend volgt de bekendmaking van het coalitieakkoord.

De ChristenUnie liet dit op dinsdagmiddag 28 juni weten. De CU meldt: ,,De partijen kiezen met dit akkoord voor een meer groene, sociale en progressieve koers voor de stad.’’ 

Opvallend is het aantal wethouders: dat worden er acht, ofwel 7,6 voltijdsbanen. In 2018 ging het aantal wethouders van vijf naar zeven. Dit leidde tot protesten bij onder meer Amersfoort2014 en SP, die vonden dat zoveel dure wethouder niet nodig waren. Het aantal zou echter nodig zijn om recht te doen aan de fracties: drie grote - D66, VVD en GL - kregen elk twee wethouders, de wat kleinere ChristenUnie kreeg er één. 

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.