Joods monument komt op Borneoplein

18 jun, 17:46 Politiek
Kamp Amersfoort
Gevangen lopen wat later werd genoemd: de 'Route van Vrees en Hoop'.
Gevangen lopen wat later werd genoemd: de 'Route van Vrees en Hoop'.

AMERSFOORT Amersfoort krijgt eindelijk een monument ter nagedachtenis aan joodse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Het komt vrijwel zeker op het Borneoplein. Hier is ruimte om te herdenken, en bovendien ligt dit plein aan de ‘Route van Vrees en Hoop’, die gevangenen in de Tweede Wereldoorlog moesten afleggen van het station naar Kamp Amersfoort. Op, en in de omgeving van het plein zijn veel adressen te vinden van joodse mensen die werden weggevoerd en vermoord. 

Burgemeester Lucas Bolsius schrijft dit in een brief aan de gemeenteraad. Bolsius: ,,Met een herdenkingsmonument op de route worden deze twee verhalen - die van Kamp Amersfoort en die van de vermoorde Amersfoortse joodse mensen - in de openbare ruimte met elkaar verbonden.’’ 

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.