Geothermie: de warmte komt kilometers diep uit de grond

4 jan, 12:00 Politiek
Gemeente Amersfoort
Geothermie: links wordt koud water geïnjecteerd, rechts wordt warm water opgepompt.
Geothermie: links wordt koud water geïnjecteerd, rechts wordt warm water opgepompt.

AMERSFOORT In de gemeente Amersfoort wordt gezocht naar plekken voor geothermie. Dit zijn locaties waar kilometers diep kan worden gegraven, zodat de aardwarmte naar boven wordt gehaald. Vooral in het zuiden van Amersfoort kan geothermie worden opgewekt, zo blijkt uit de eerste onderzoeken.

Dit schrijft het college van b & w aan de gemeenteraad. Geothermie behoort tot de alternatieve, schone warmtebronnen die op termijn aardgas moeten gaan vervangen. Andere duurzame alternatieven zijn bijvoorbeeld wind- en zonne-energie. Enkele bedrijven hebben van Den Haag een vergunning gekregen om binnen de gemeente naar geothermie te gaan speuren.

Daar gaan nog wel wat jaren overheen. In 2021 is een eerste onderzoek verricht naar de geschiktheid van de ondergrond. Uit dit ‘Seismisch Scan Onderzoek’ blijkt dat zich aan de zuidkant van Amersfoort mogelijk een bruikbare bodemlaag bevindt. Het is een laag met een dikte van ongeveer honderd meter en een temperatuur van 70 tot 90 graden Celsius. Amersfoort kan er de nodige warmte aan onttr..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.