De weg naar Amersfoort: de verschillende verhalen van Nederlands-Indische families

15 aug, 10:02 Historie
Eigen foto
Jim Grondhuis: ,,Ik ben al vier verschillende mensen in mijn jeugd in Amersfoort tegengekomen die ook op de Atlantis geboren zijn."
Jim Grondhuis: ,,Ik ben al vier verschillende mensen in mijn jeugd in Amersfoort tegengekomen die ook op de Atlantis geboren zijn."

AMERSFOORT In Amersfoort wordt maandag 15 augustus het officieel einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op die datum was Nederlands-Indië vrij. Jim Grondhuis vertelt bij de herdenking over zijn boek Adoeh Seh - De weg naar Amersfoort. In dat boek staan achttien verschillende verhalen van families met Nederlands-Indische roots. 

Grondhuis is zelf in 1950 geboren aan boord van de Atlantis, toen zijn ouders van Indonesië naar Nederland voeren. ,,Ik ben al vier verschillende mensen in mijn jeugd in Amersfoort tegengekomen die ook op de Atlantis geboren zijn.” In zijn boek beschrijft Grondhuis de verhalen van achttien Indische families die in Amersfoort zijn komen wonen. Adoeh Seh is in het Maleis een roep: een schrik van verbazing. Het gaat over hun leven in Nederlands-Indië, de (na)oorlogstijd, de overtocht en hoe het de families daarna verging. 

,,Ik wilde graag de woordvoerder zijn van hun ervaringen”, vertelt Grondhuis. ,,Uit de gesprekken blijkt dat wij, de verschillende families, dezelfde ervaringen hebben gehad, maar ook veel verschillende. Zo ervaa..

Mis niks, lees alles van Amersfoort


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Amersfoort en omliggende plaatsen met De Stad Amersfoort. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van De Stad Amersfoort lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Amersfoort.