Zingeving voor hoogbegaafden

22 augustus 2018 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Hoogbegaafde mensen kunnen op enig moment behoefte hebben aan een ter zake kundige en competente levenscoach. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat zij de wereld anders ervaren, intenser reageren op prikkels, graag hun creatieve wensen willen ontwikkelen, heftiger emoties ervaren of omdat ze op het werk of relatie vastlopen in perfectionisme of een zogenaamde 'fixed mindset'.

Arjan Klaver

A lot of Complexity is de praktijk van Lotte van Lith. Naast een flinke bagage aan kennis weet Van Lith vanuit haar persoonlijke ervaring wat begaafdheid en sensitiviteit betekent. ,,En dat is niet altijd even eenvoudig geweest, maar wel positief stimulerend", steekt de Amersfoortse van wal. ,,Laat ik zeggen dat het initieel een persoonlijke zoektocht is geweest om mijzelf te begrijpen in perspectief tot mijn begaafdheid en de innerlijke verdeeldheid die ik ervoer. Ik heb zodoende rondom hoogbegaafdheid veel geleerd over de persoonlijke en emotionele ontwikkeling. Voor mij was de theorie van positieve desintegratie een eyeopener. Het is een persoonlijkheidsontwikkeling die uitgewerkt is door de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski. Volgens zijn visie voltrekt psychologische groei zich via bewustwording van innerlijke conflicten. Personen die intensief konden worstelen hebben juist veel groeipotentieel. Stress, angsten, zelftwijfel, remmingen, frustraties of besluiteloosheid kunnen binnen dit ontwikkelperspectief een signaal van positieve, niet per se gemakkelijke maar wel waardevolle groei zijn; een nieuwe levenswijze is in ontwikkeling. Voor begaafde personen biedt dit gedachtegoed niet zelden een bron van herkenning. Dit onder andere vanwege de zogenoemde overprikkelbaarheid die verwijst naar extra gevoeligheid. Er zijn vijf vormen: Emotioneel, intellectueel, verbeeldend, zintuiglijk en psychomotorisch. Begaafdheid en gevoeligheid worden vaak in een zucht van herkenning genoemd. Dabrowski's visie biedt inzicht in de relatie tussen deze twee kwaliteiten. Zo kan onderzocht worden hoe begaafde personen prettig en vrij kunnen leren omgaan met en uiting geven aan hun intensiteit van beleven en betekenis geven."

Dit kan via één-op-ééncoaching of via deelname aan een verdiepingsmodule. In dit geval gaat het om studiedagen en workshops voor vijftien personen met wie ik het proces van persoonlijke ontwikkeling creatief en inzichtbiedend doorneem. Er is veel behoefte aan deze kennis, perspectieven en competenties. Noem het een transferpunt voor zingeving. ,,Het is prachtig om in deze levensprocessen van betekenis te mogen zijn."

Naast coach en trainer bij haar bedrijf A Lot Of Complexity is Van Lith ook betrokken als docent bij opleidingsinstituut Novilo en wordt zij regelmatig als spreker over positieve desintegratie gevraagd.

a        [A lot of Complexity, 06 12 22 4245, www.alotofcomplexity.com, lotte@alotofcomplexity.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie