Gezonde voeding
Gezonde voeding Sophia Vassiliou

Roofbouw blijven plegen of op gewicht blijven?

Nieuws Deel je nieuws

Door Sophia Vassiliou. Iedereen die wil afvallen, denkt gelijk aan een dieet. Minder eten, anders eten en vooral: honger lijden. En dat klopt, want zolang je niet begrepen hebt waar je écht dik van wordt, kun je alleen maar met enorme wilskracht en door jezelf uit te hongeren, een paar kilo's kwijtraken. Totdat je er zat van bent en eens naar mijn verhaal komt luisteren.

De állereerste fabel over hoe je aan overgewicht komt, is dat je dik zou worden door vet. Ik kan je vele voorbeelden laten zien van mensen die dik zijn, maar te weinig vet hebben! Als je niet stevig bent en alles hangt en lilt, of je nou overgewicht hebt of niet, dan heb je te weinig vet. Van een goede portie vet word je dus stevig, glad en mooi, maar je wordt absoluut niet dik als je te veel vet hebt. Van vet krijg je namelijk een ongebalanceerd cholesterol en dus hart- en vatenproblemen. Ook kun je er trombose door krijgen (bloedverdikkingen). Alsof dat al niet erg genoeg is! Nee, van vet word je niet dik. We moeten verder zoeken naar de oorzaak voor overgewicht.

We hebben allemaal wel gehoord van ‘vocht vasthouden’. Daarbij denk je meestal aan een plaatselijke zwelling of oedeem. Je lymfestelsel is een vatenstelsel net als je bloedsomloop, maar het heeft een andere taak: je vochtbalans op peil houden. Het vocht dat zich in je lymfestelsel bevindt, heet lymfe en het stroomt niet echt, zoals bloed.

Het enige dat er mis mee kan gaan, is dat je er te veel of te weinig van hebt. Heb je te veel lymfe, dan heb je plaatselijk, namelijk ín je lymfestelsel, te veel natrium. Heb je te weinig lymfe, dan heb je er te weinig natrium. Het teveel of tekort is niet altijd te zien in een bloedtest: daar worden je voedingsstoffen immers gemeten in je bloed. Als je te veel natrium in je lymfestelsel hebt, ga je vocht vasthouden.

Het teveel komt er doordat er op de plaatsen waar je klieren hebt, een heleboel haarvaten van lymfe en bloed door elkaar lopen en elkaar soms raken. Als die vaatjes niet goed afgesloten zijn, kan er bloed naar je lymfevaten stromen en dan heb je dus te veel lymfe. Gevolg: een oedeem oftewel een opgezwollen plek.

Er zijn bepaalde vruchtensappen, die precies het soort vitamine C in zich hebben, dat je vaten dicht. En voor je natrium heb je vooral goed zout nodig: zeezout of himalayazout. Wat je ook nodig hebt, is veel fruit of anders goed vruchtensap. Ten slotte heb je maisproducten nodig en volle zuivel. Website: https://sophiavassiliou.nl.

advertentie
advertentie