Medicijnen worden per individu en innametijdstip verpakt in zakjes op een grote rol.
Medicijnen worden per individu en innametijdstip verpakt in zakjes op een grote rol. L.Roolker

Uitgedokterde medicatie op de rol

4 juli 2018 om 17:31 Nieuws

AMERSFOORT Brocacef Maatmedicatie is specialist in het geautomatiseerd verpakken van medicatie op maat voor patiënten.

Arjan Klaver

Met behulp van geautomatiseerde distributiesystemen, kortweg GDS worden medicijnen per individu en per innametijdstip verpakt in zakjes op een grote rol. Dat bespaart tijd, verbetert de kwaliteit van de geneesmiddelenverstrekking en vergroot de therapietrouw omdat elke patiënt de juiste medicijnen op het juiste tijdstip van de dag kan innemen.

Brocacef Groep is een groep van ondernemingen werkzaam op het gebied van de gezondheidszorg. Dit bedrijf, met een vestiging in Amersfoort, is onder andere actief met de innovatieve farmaceutische groothandel Brocacef en de toonaangevende apotheekketen BENU Apotheken. Haar klanten zijn behalve apotheken onder meer apotheekhoudende huisartsen, ziekenhuizen en verpleeghuizen, leveranciers, zorgverzekeraars en uiteindelijk veelal de oudere consumenten die zo lang mogelijk thuis willen en kunnen wonen.

„Binnen die groep is een groeiend aantal patiënten dat niet therapietrouw is omdat ze ordeningsproblemen hebben of anderszins", aldus directeur van Brocacef Maatmedicatie Miriam van de Loo. Samen geeft ze met haar collega Linda Roolker tekst en uitleg. „ Niet therapietrouw betekent dat medicijnen niet volgens de voorschriften worden gebruikt met alle gevolgen en verspilling van dien. We hebben het over dertig tot veertig procent van de medicijngebruikers. Bij langdurig zieke mensen ligt het percentage nog hoger, tot wel zeventig procent.

Brocacef Maatmedicatie werkt al twintig jaar met het GDS-systeem. Dit is een verpakking waarin medicijnen zijn verdeeld in eenheden per toedieningstijdstip en op naam van een individuele cliënt. We verwerken hier 1200 verschillende medicijnen ten behoeve van chronische ziekten. Elke eenheid bevat medicatie. Uitgedokterde medicatie op de rol, dus. De patiënt krijgt per week of twee weken de medicatierol afgeleverd. Behalve therapietrouw levert dit systeem nog meer voordelen. Er is minder medicijnverspilling en bovendien is het overzichtelijk voor de verzorgers van de betreffende patiënt."

Brocacef Maatmedicatie werkt vanuit Amersfoort en distribueert naar een vijftal transferpunten in verschillende delen van Nederland. „Van daaruit distribueren we naar de aangesloten apotheken die voor de verdere distributie zorgen", vult Roolker aan. „Uiteraard is het hele proces geborgd volgens de GDS en GDP-normen. Het gaat wekelijks om een medicijnenrol met een totale lengte van 2380 kilometer, afstand Amersfoort – Sevilla, met in totaal 120 miljoen medicijnen. We zijn nog hard op zoek naar mensen die ons team in Amersfoort komen versterken."

Brocacef Maatmedicatie

Basicweg 8, 3821 BR Amersfoort                 www.brocacef.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie