Bedrijfsleven nog niet klaar voor opvragen van privacygegevens

Nieuws Deel je nieuws

Met de invoering van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft iedereen het recht van inzage in de persoonlijke gegevens die een bedrijf van hen heeft vastgelegd en met welk doel deze worden vastgelegd.  Maar hoe lastig is het om deze gegevens op te vragen? En zijn de bedrijven, kort na de invoering van de AVG hier al klaar voor?

Onderzoek

De website Watwetenzevanmij.nl heeft een maand voor de AVG deadline van 25 mei een steekproef uitgevoerd onder een aantal bedrijven naar het opvragen van de privacygegevens. Gekeken is hoe eenvoudig de gegevens zijn op te vragen en of de bedrijven de gegevens ook daadwerkelijk binnen de wettelijke termijn van 1 maand aanleveren.

Lastig op te vragen

De resultaten zijn schokkend’ zegt initiatiefnemer Frank Mietes. Bedrijven maken het de consument niet eenvoudig. Wij hebben aan den lijve ondervonden hoe lastig het is om bij het juiste loket te komen’ zegt mede-initiatiefnemer Erwin Geurts. Het blijkt dat er nog veel bedrijven niet klaar zijn voor de AVG. Zowel op de website van bedrijven als via telefonisch contact is het lastig te achterhalen bij wie of welke afdeling een verzoek tot inzage moet worden neergelegd. Het meest opmerkelijk is nog wel dat er bedrijven zijn die aan ons gingen vragen wat er precies van ze verwacht werd bij het inzage recht.

Te laat of niet versterkt

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat geen enkel bedrijf binnen de periode van 1 maand de gevraagde gegevens heeft verstrekt. Bijna 2 maanden na opvragen, is in 90% van de gevallen de gevraagde informatie nog niet ontvangen. En 60% van deze bedrijven informatie verstrekt geen enkele informatie over de voortgang van de aanvraag.

advertentie